Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na tort Dacquoise

Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na tort Dacquoise
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 26.06.2021r.

Przyszedł czas na króla wszystkich tortów, prawdziwą rokosz dla podniebienia - tort Dacquoise (czyt. Dakłas) czyli bezowy tort przekładany kremem na bazie serka mascarpone i kajmaku z orzechami włoskimi i daktylami. Dla tego smaku warto poświęcić czasu w kuchni. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na tort Dacquoise

Składniki na bezę:

  • 6 białek, 350 g cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na krem:

r e k l a m a

  • 125 g sera mascarpone,
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 150 g masy kajmakowej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,\
  • 3 śmietan-fiksy,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 6 suszonych daktyli.


Jak przygotować Dacquoise?

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać ocet, mąkę, orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można na nich narysować dwa okręgi (odrysować od tortownicy).

r e k l a m a

Piekarnik nagrzać i piec przez 30 minut w temperaturze 120ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 100°C i piec przez 2,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut.

Wyjąć i całkowicie ostudzić. Mascarpone, śmietankę i cukier ubijać mikserem przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość. Dodać masę kajmakową i śmietan-fiksy. Daktyle pokroić i dodać wraz z orzechami. Masą przełożyć blaty, wyłożyć resztę na drugi blat i ozdobić.

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

189,00 zł

Cena regularna 219,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a