Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na tort Dacquoise

Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na tort Dacquoise
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 26.06.2021r.

Przyszedł czas na króla wszystkich tortów, prawdziwą rokosz dla podniebienia - tort Dacquoise (czyt. Dakłas) czyli bezowy tort przekładany kremem na bazie serka mascarpone i kajmaku z orzechami włoskimi i daktylami. Dla tego smaku warto poświęcić czasu w kuchni. Jak go zrobić?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na tort Dacquoise

Składniki na bezę:

  • 6 białek, 350 g cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na krem:

  • 125 g sera mascarpone,
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 150 g masy kajmakowej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,\
  • 3 śmietan-fiksy,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 6 suszonych daktyli.


Jak przygotować Dacquoise?

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać ocet, mąkę, orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można na nich narysować dwa okręgi (odrysować od tortownicy).

Piekarnik nagrzać i piec przez 30 minut w temperaturze 120ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 100°C i piec przez 2,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut.

Wyjąć i całkowicie ostudzić. Mascarpone, śmietankę i cukier ubijać mikserem przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość. Dodać masę kajmakową i śmietan-fiksy. Daktyle pokroić i dodać wraz z orzechami. Masą przełożyć blaty, wyłożyć resztę na drugi blat i ozdobić.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody