Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

. .
Kategoria: Wieś i Rodzina
Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 01.08.2021r.

Czerwona porzeczka to prawdziwa skarbnica witamin i przeciwutleniaczy. Fantastycznie pasuje do wszelkich ciast, sezonowych deserów i lekkich, letnich lemoniad, ale nie tylko! Delikatnie kwaśny smak czerwonej porzeczki komponuje się wręcz idealnie z aromatycznym mięsem. My proponujemy wykorzystać ją do przygotowania sosu porzeczkowo-chrzanowego, który dopełni smak pieczonych udek kurczaka. Jak je przygotować?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

  • 10 udek z kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • curry,
  • słodka papryka,
  • kilka ziarenek kolendry,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 50 ml wina czerwonego,
  • 3 łyżki cukru.
     

Jak przygotować udka z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Mięso natrzeć przyprawami, dodać przetarty przez praskę czosnek i olej, wymieszać. Mięso piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

Porzeczki oczyścić z gałązek, przełożyć do garnka, podlać winem, dodać cukier i smażyć, aż porzeczki się rozpadną. Gdy porzeczki nieco ostygną, dodać chrzan i wymieszać.

Upieczone mięso podawać z sosem porzeczkowo-chrzanowym.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody