StoryEditorPrzepisy

Przepis na warstwową sałatkę z ryżem

25.03.2020., 16:03h
Oto coś dla wielbicieli bardziej sytych sałatek, od tych składających się głownie z liści sałaty i lekkiego dressingu - warstwowa sałatka z ryżem, jajkiem i ogórkiem konserwowym - idealna propozycja na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy. Jak ją zrobić?

Składniki na warstwową sałatkę z ryżem

  • 250 g ryżu,
  • 5–6 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule,
  • 6 jajek,
  • 400 ml majonezu,
  • 250 ml keczupu pikantnego,
  • pęczek zielonej pietruszki.


Jak przygotować sałatkę?

Ugotować ryż i podzielić na trzy części. Pokroić ogórki i cebulę w kostkę. Ugotować jajka i posiekać. Ułożyć jedną część ryżu w misce i posmarować majonezem oraz keczupem. Położyć ogórki, cebulę i drugą część ryżu.

Posmarować majonezem i ketchupem i wyłożyć posiekane jajka. Posmarować ponownie majonezem i położyć trzecią część ryżu. Posmarować keczupem.

Udekorować zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 11:19