r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na wegański makowiec

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 08.04.2018r.

Składniki: 2 banany, sok z cytryny, 1/2 szkl. rozpuszczonego tłuszczu kokosowego, 1 jabłko, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olejek waniliowy, 500 g maku, 100 g żurawiny, 100 g płatków migdałowych, 1 szklanka syropu z agawy/klonowego, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki tłuszczu kokosowego.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Wykonanie: Mak przepłukać i gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sicie i zmielić dwukrotnie. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić.

Tłuszcz kokosowy rozpuścić, dodać mak, żurawinę, płatki migdałowe, syrop oraz sok z pomarańczy. Banany utrzeć widelcem, dodać sok z cytryny, jabłko starte na tarce i wymieszać z bananem. Masę makową wymieszać z bananem, jabłkiem oraz resztą składników, po czym wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok. 50 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć do przestudzenia. Tłuszcz rozpuścić, dodać połamaną w kostkę czekoladę i też rozpuścić. Czekoladą polać upieczone ciasto, odstawić do przestudzenia.





Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody