StoryEditorPrzepisy

Przepis na wegański makowiec

08.04.2018., 12:04h
Składniki: 2 banany, sok z cytryny, 1/2 szkl. rozpuszczonego tłuszczu kokosowego, 1 jabłko, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olejek waniliowy, 500 g maku, 100 g żurawiny, 100 g płatków migdałowych, 1 szklanka syropu z agawy/klonowego, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki tłuszczu kokosowego.
Wykonanie: Mak przepłukać i gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sicie i zmielić dwukrotnie. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić.

Tłuszcz kokosowy rozpuścić, dodać mak, żurawinę, płatki migdałowe, syrop oraz sok z pomarańczy. Banany utrzeć widelcem, dodać sok z cytryny, jabłko starte na tarce i wymieszać z bananem. Masę makową wymieszać z bananem, jabłkiem oraz resztą składników, po czym wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok. 50 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć do przestudzenia. Tłuszcz rozpuścić, dodać połamaną w kostkę czekoladę i też rozpuścić. Czekoladą polać upieczone ciasto, odstawić do przestudzenia.





Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 09:01