StoryEditorPrzepisy

Przepis na zapiekane ziemniaki

04.03.2020., 11:03h
Zapiekane ziemniaki przygotowywane w brytfance z cebulką i mięsem to nasza dzisiejsza propozycja na smaczny i szybki obiad lub kolację. Nie wymaga wielu składników i zawsze smakuje wybornie. Jak ją zrobić?

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanych ziemniaków

  • 6–7 ugotowanych ziemniaków,
  • 1–2 cebule,
  • 200–300 g kiełbasy lub pozostałe po obiedzie mięso,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • 1 jajko (na osobę),
  • pietruszka,
  • koperek lub szczypiorek.

Jak przygotować zapiekane ziemniaki?

Obrać ziemniaki (jeśli były gotowane w łupinach) i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i pokroić kiełbasę/mięso w kostkę. Zrumienić na patelni cebulę na złoty kolor, dodać mięso.

Wszystko połączyć z ziemniakami, umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około 20 minut.

Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 14:49