Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na żeberka w marynacie miodowej pieczone ze śliwkami

Przepis na żeberka w marynacie miodowej pieczone ze śliwkami
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 03.10.2020r.

Aromatyczne żeberka wieprzowe  z miodową marynatą i pysznymi śliwkami to danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Czego będziesz potrzebować do ich przygotowania?

Składniki potrzebne na żeberka w marynacie miodowej pieczone ze śliwkami

  • 1 kg żeberek, 200 g śliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przetarte przez praskę,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
 

Jak przygotować danie?

Śliwki wypestkować. Czosnek wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Żeberka obtoczyć w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę.
Żeberka poddusić na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć śliwki, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut.
Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C.

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a