StoryEditorWiadomości rolnicze

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?

29.03.2021., 10:03h
Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pasztetu z królika.

Składniki:

  • 1 tuszka z królika (około 2 kg),
  • 1/2 tuszki kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 5 jajek, 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Wykonanie:

Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Zagotować z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości około półtorej godziny. Mięso odcedzić, zostawiając szklankę wywaru z gotowania, ostudzić i trzykrotnie zemleć.

Dodać jajka, wywar, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 80–90 minut w temperaturze 180°C.

W tradycyjnym pasztecie dodaje się, na przykład, podgardle lub boczek. Tutaj wilgotność pasztetu zwiększy bulion. Dodanie go także nieco odchudzi tradycyjny pasztet.

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?

Życzymy smacznego !

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 16:23