StoryEditorPrzepisy

Pstrąg łososiowy z puree z batatów I z pistacjami

07.02.2018., 18:02h
Składniki: 2 filety pstrąga łososiowego, 1 cytryna, 2 garstki pistacji, masło klarowane, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, rozmaryn.
Składniki na puree: 1 batat, 1 cebula, 2 łyżki masła klarowanego, sól, pieprz.




Wykonanie: Batata obrać, pokroić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Piec ok. 30 minut (można równocześnie z rybą). Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, aż ładnie się zrumieni. Do cebuli dodać upieczonego batata, sól, pieprz i wszystko utrzeć blenderem. Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć skrawki masła, skropić sokiem z cytryny. Piec 25-30 minut w temp. 180°C. Pistacje obrać, posiekać, chwilę podprażyć na suchej patelni. Upieczoną rybę podać z puree z batata i posypać pistacjami. Podawać z cytryną.




Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 13:47