StoryEditorprzepis

RabarbarLove – przepis na kisiel z rabarbarem

28.05.2020., 10:05h
Rabarbar należy do roślin rdestowatych. Jego właściwości są znane od pokoleń. Jest źródłem wielu składników odżywczych. Charakterystycznego smaku rabarbaru nie da się pomylić i zapomnieć. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Zapraszamy do wypróbowania domowego kisielu z rabarbaru! Sezon na RabarbarLove trwa! 

Składniki

  • 1 l rabarbaru pokrojonego na kawałki,
  • 1 i 1/2 l wody,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3–4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml wody.

Wykonanie

Rabarbar z cukrem gotować do miękkości. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać cienkim strumieniem do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Poczekać, aż kisiel zgęstnieje. Nie zagotowywać. Posypać kisiel odrobiną cukru. Podawać ostudzony z bitą śmietaną lub letni z lodami waniliowymi.


Życzymy smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 15:49