r e k l a m a

Partner serwisu

Robisz domówkę? Oto 3 przepisy na przekąski imprezowe

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 24.01.2021r.

Co prawda tegorocznego karnawału nie możemy obchodzić aż tak hucznie niż zwykle, ze względu na panującą pandemię, jednak nie odbierajmy sobie przyjemności spędzenia czasu w gronie najbliższych. Do 17 lutego trwa karnawał, podczas którego warto przygotować odświętny poczęstunek. Co przygotować dla gości? Może jedną z naszych trzech propozycji?

Czytasz 3 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Przepis na polędwiczki z ananasem

Składniki na polędwiczki:

  • 10 polędwiczek z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka ziaren sezamu,
  • 5 plasterków świeżego ananasa.

Składniki na marynatę:

  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu i chilli,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki startego na małych oczkach świeżego imbiru.

Jak przygotować danie?

Składniki na marynatę dobrze wymieszać. Mięso wypłukać i natrzeć marynatą. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Każdą polędwiczkę nakłuwać na patyczek do szaszłyków (jedną na jeden patyczek). Maczać w jajku, a potem w sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec uważać, żeby sezam się nie przypiekł. Ananas pokroić na kawałki. Na każdy patyczek z mięsem nakłuć po dwa kawałki świeżego ananasa.


Batat w szynce parmeńskiej

r e k l a m a

Składniki (na dwie osoby):

  • 1 batat,
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • oliwa z oliwek.

Jak przygotować danie?

Każdy plaster szynki przekroić na pół. Batat obrać, pokroić w słupki. Posypać przyprawami i polać oliwą. Wymieszać. Każdy kawałek owinąć połową plastra szynki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C.


Faszerowane pomidory z pesto i słonecznikiem

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Jak przyrządzić smaczną wołowinę. Poradnik z przepisami

Jak przyrządzić smaczną wołowinę. Poradnik z przepisami

Płacisz tylko

18,00 zł

Cena regularna 22,50 zł

SPRAWDŹ

Składniki na pomidory:

  • 8 jednakowych owalnych pomidorów,
  • listki rukoli,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika.

Składniki na pesto bazyliowe:

  • 1 doniczka świeżej bazylii,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szklanki uprażonych orzeszków pinii lub ziaren słonecznika,
  • 80 ml oliwy z oliwek.

Jak przygotować faszerowane pomidory z pesto?

Pomidory przekroić na pół i delikatnie łyżką wyjąć nasiona. Ułożyć na blaszce i zapiekać 7 minut. Składniki na pesto przełożyć do blendera i utrzeć na jednolitą masę. Jeśli jest za gęsta, można dodać więcej oliwy z oliwek. Pomidory wyjąć, wylać wodę, która zebrała się podczas pieczenia. Każdą połówkę napełnić pesto i posypać ziarnami słonecznika. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać na zimno lub ciepło.


r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody