Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Sałata z jogurtowymi gnocchi

Sałata z jogurtowymi gnocchi
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 03.11.2018r.

Składniki dla 4 osób: Gnocchi: 200 g jogurtu, 3/4 szkl. śmietany 36%, 3 listki żelatyny, trochę startej skórki cytryny, sól, pieprz, cukier.

r e k l a m a

Sos jeżynowy:

300 g świeżych jeżyn, 1 łyżeczka gałązek rozmarynu, ok. 1 łyżeczki cukru.
Orzechy w karmelu: kilka orzechów włoskich, 2 łyżki cukru.

Sałata:

100 g roszponki, 4 łyżki oleju z orzechów włoskich, 1–2 łyżki octu malinowego.

Wykonanie:

Na gnocchi rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszać jogurt ze śmietaną, lekko doprawić otartą skórką z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zamoczoną żelatynę podgrzać na średnim ogniu, aż się rozpuści, następnie wymieszać z pozostałą masą jogurtową, przelać do płaskiej miski i odstawić do przestygnięcia.

Na sos jeżynowy umyć, oczyścić i rozgnieść jeżyny. Posiekać rozmaryn i wymieszać z jeżynami. Odstawić na 30 min, potem przetrzeć przez drobne sito. Doprawić cukrem i szczyptą soli.

Na orzechy w karmelu cukier skarmelizować na patelni i wrzucić na nią lekko rozdrobnione orzechy. Wymieszać i po chwili wyjąć na kawałek pergaminu, pozostawić do wystygnięcia.

Na sos do sałaty wymieszać olej orzechowy z octem malinowym, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Wymieszać z sosem i ułożyć na talerzu. Z masy jogurtowej wykrawać niewielkie gnocchi i układać je na sałacie. Całość polać sosem jeżynowym i przybrać skarmelizowanymi orzechami. Podawać od razu.



Tekst: K. B-D, zdjęcia: H. D.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody