StoryEditorzdrowie

Siemię lniane i jego właściwości zdrowotne

26.04.2021., 15:04h
Dość powszechna jest wiedza na temat siemienia lnianego i jego dobroczynnych właściwości. I bardzo dobrze. Niewielkie brązowe nasiona lnu kryją w sobie wiele dobrego i naprawdę warto włączyć je do swojego jadłospisu. Siemię lniane jest wykorzystywane w profilaktyce wielu schorzeń. Co warto o nim wiedzieć?

Siemię lniane doceniano już w starożytności

Len był rośliną znaną już starożytności już ok. 3 tys. lat p.n.e. z terenów Egiptu, Chin i Babilonu. Płaskie i brązowe lub złote nasiona lnu, pod wpływem wody pęcznieją i uwalniają śluz. Obecnie siemię lniane jest zaliczane także do tzw. superfoods, czyli do grona nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Nasiona lnu są przede wszystkich kojarzone z łagodzeniem dolegliwości żołądkowo-jelitowych i z poprawiania perystaltyki jelit. Konsystencja kisielu, czyli siemienia zalanego wodą i wydzielającego śluz, działają ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit.

W jakie składniki są bogate nasiona lnu?

Siemię lniane charakteryzuje się bogactwem takich składników jak:

  • Duża zawartość błonnika  – jedna łyżka dostarcza aż 3 g błonnika, co stanowi ok. 10 % jego dziennego zapotrzebowania. Jest to błonnik zarówno w formie rozpuszczalnej (20-40%), jak i nierozpuszczalnej (60-80%). Błonnik rozpuszczalny dzięki właściwością żelującym wiąże treść w przewodzie pokarmowym i zwiększa uczucie sytości, ponieważ opóźnia opróżnianie żołądka. Skutecznie także obniża poziom glukozy i cholesterolu. Z kolei błonnik nierozpuszczalny wiąże wodę, pozwala na lepsze formowanie kału i jego systematyczne opróżnianie. Należy zatem pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody.
  • Lignany – są zaliczane do fitoestrogenów i wykazują silne działanie antyutleniające. Lignany regulują działanie układów: hormonalnego oraz krążenia, dzięki czemu są polecane w okresie menopauzy oraz przy chorobie wieńcowej, miażdżycy, wysokim poziomie „złego” cholesterolu. Redukują także występowanie chorób hormonozależnych, takich jak rak jajnika czy piersi oraz zapobiegają działaniu mikropatogenów.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwasy ALA (Kwas alfa-liponowy), wykazujące działanie przeciwnowotworowe i hamujące rozwój guzów. Tłuszcze omega-3 zmniejszają stany zapalne, ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów oraz pozytywnie wpływają na pracę umysłu.
  • substancje śluzowe, sterole roślinne, aminokwasy, minerały i witaminy.

Przed spożyciem całe nasiona należy zmielić

Chociaż na rynku siemię lniane jest dostępne zarówno w formie całych ziaren, jak i zmielonej, lecz tylko w tej drugiej można je spożywać.

Spęczniałe ziarna warto wypić albo dodać jako urozmaicenie do jogurtów, owsianek czy sałatek albo jako dodatek lub zamiennik niektórych składników potraw i ciast.

Dziennie wystarczy spożywać ok. 10 g nasion lnu.

 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie:  Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 23:09