StoryEditorPrzepisy

Śliwkowa rolada

31.08.2018., 16:08h
Składniki na nadzienie: 1 kg śliwek, 180 g cukru, otarta skórka z 1 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 60 g posiekanych migdałów.

Składniki na ciasto:

300 g mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 75 g cukru, 150 g twarogu, 6 łyżek oleju, 6 łyżek mleka, szczypta soli.

Dodatkowo:

tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do rozwałkowania i wysypania formy.

Wykonanie:

Nadzienie: Śliwki umyć, przekroić na połówki, odpestkować. Podgrzać w dużym garnku razem z cukrem, otartą skórką z cytryny i cynamonem. Gotować ok. 30 minut, ciągle mieszając. Dodać posiekane migdały i schłodzić. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę natłuścić i wysypać mąką.

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia w dużej misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do formy prostokąta o wymiarach ok. 45×30 cm. Nałożyć nadzienie, zostawiając 5 cm od góry i zwinąć ciasto w rulon zaczynając od dołu. Umieścić w formie do ciasta-oponki i ostrym nożem naciąć na wierzchu w zygzakowaty wzór. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 45 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Wskazówka: Ciasto można zamrażać.




Przepisy: A. R-T,  Tekst: L.P, Zdjęcia: H.D


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 06:08