StoryEditorWiadomości rolnicze

Terrina szparagowa z wedzonym łososiem

12.06.2014., 12:06h
Składniki: 1 l jogurtu naturalnego, ½ kg zielonych szparagów, ½ kg białych szparagów, 4 dag żelatyny, 10 dag wędzonego łososia, 30 dag cukinii, 20 dag cytryny, tymianek.

Wykonanie: Szparagi białe obieramy i gotujemy, następnie miksujemy. Szparagi zielone blanszujemy, następnie miksujemy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie po ok. 5 min rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z jogurtem naturalnym. Masę jogurtową doprawiamy solą i pieprzem, po czym dzielimy ją na dwie części i mieszamy z masami szparagowymi – do zielonej dodajemy drobno pokrojonego łososia wędzonego, a do białej – świeży tymianek. Foremki wykładamy pokrojoną wzdłuż cukinią i wylewamy białą masę, a gdy zaczyna gęstnieć, dolewamy masę zieloną z łososiem. Podajemy z sosem cytrynowym i cytryną.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 22:07