Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Trzy mleczne przepisy, które pokocha Twoja rodzina

. .
Kategoria: Wieś i Rodzina
Trzy mleczne przepisy, które pokocha Twoja rodzina
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 02.10.2021r.

O dobroczynnych właściwościach spożywania mleka i o tym, dlaczego warto sięgać po nie przygotowując posiłki, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Na bazie mleka można przygotować niezliczoną ilość potraw, od pysznych deserów po zupy i ciasta. Co powiesz na dwa rodzaje mlecznych bułeczek i zupę z kurczakiem?

r e k l a m a

Mleczne bułeczki na zaczynie tangzhong

Składniki na zaczyn tangzhong:

  • 30 g mąki, 1/2 szklanki mleka.

Pozostałe składniki:

  • 450 g mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 jajko do posmarowania,
  • cukier puder.

Wykonanie: Pół szklanki mleka podgrzać do temperatury 70°C, wsypać 30 g mąki i wymieszać. Powinna powstać gęsta masa przypominająca budyń. Odstawić do ostudzenia na około 30 minut.

W tym czasie przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Zaparzoną mlekiem mąkę, zaczyn z drożdżami, utarte jajka przełożyć do miski, dodać sól, miękkie masło, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.

Z ciasta robić kulki i układać w okrąg­łej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie posmarować ubitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody