StoryEditorPrzepisy

Trzy przepisy na danie z młodych ziemniaków

20.08.2022., 09:08h
Smak młodych ziemniaków z masłem i koperkiem zna chyba każdy. Co powiesz na mniej oczywiste dania z młodych kartofli? Wystarczy koperek zamienić na śmietanę z porem lub pokroić młode ziemniaczki w kostkę i wrzucić je do sałatki wraz z bobem i boczkiem. Można tez zapiec je wraz z łososiem i warzywami. Poznaj nasze 3 niebanalne pomysły na obiad z młodych ziemniaków. 

Młode ziemniaki w porach i śmietanie

Składniki: 

  • 10 młodych ziemniaków,
  • 2 pory,
  • sól, pieprz,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła, pęczek koperku.

Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Obgotować je około 20 minut w osolonej wodzie. Rozpuścić masło, dodać pory pokrojone w plasterki, poddusić. Dodać obgotowane ziemniaki i dusić razem aż do miękkości. Koperek posiekać drobno i wymieszać ze śmietaną. Dodać do ziemniaków, wymieszać.

Sałatka ziemniaczana z bobem i bekonem

Składniki na sałatkę: 

  • 10 cienkich plasterków boczku,
  • 5 młodych ziemniaków,
  • 150 g bobu,
  • sól, pieprz,
  • pęczek koperku,
  • ser feta z dodatkiem suszonych pomidorów.

Składniki na sos: 

  • 3 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować z solą. Odcedzić i ostudzić. Bób ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć. Koperek posiekać drobno. Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, bób, plasterki boczku, ser, polać sosem i posypać koperkiem.

Ziemniaki pieczone z warzywami i łososiem

Składniki: 

  • 8 młodych ziemniaków,
  • 1 cukinia żółta,
  • 1 cukinia zielona,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • oregano,
  • olej,
  • pęczek koperku,
  • 200 g wędzonego łososia.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i obgotować około 10 minut w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w kostkę. Łososia odciąć od skóry i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Wszystkie składniki polać oliwą i posypać przyprawami. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C.

Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 32/2022 na str. 65. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 17:49