StoryEditorPrzepisy

Trzy przepisy na to jak można wykorzystać kwiaty w kuchni

03.07.2022., 11:07h
Stokrotki, koniczyna, dzika róża czy chaber - nie tylko pięknie wyglądają na łące, ale i wybornie smakują! Jak je wykorzystać w kuchni? Oto nasze 3 przepisy na kwiatową sałatkę, pyszną, orzeźwiający napój i kwiatową zalewę. 

Łąkowe kapary

Składniki:

  • 2 szklanki stokrotek (samych kwiatów).

Składniki na zalewę:

  • 250 ml wody,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 80 g cukru.

Wykonanie: Składniki zalewy zagotować i wymieszać, aby rozpuścić cukier. Stokrotki zebrać z dala od ulic i opłukać. Wrzucić stokrotki do zalewy, a następnie wraz z zalewą przełożyć je do małych słoików. Szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać do kanapek, serów, mięs.

Sałatka kwiatowa

Składniki:

  • kwiaty białej koniczyny,
  • kwiaty stokrotki,
  • płatki dzikiej róży,
  • listki mniszka,
  • listki szczawiu,
  • młode pędy wyki ptasiej,
  • listki bluszczyka kurdybanka,
  • płatki chabrów,
  • garść poziomek.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu.

Wykonanie: Składniki na sałatkę zbierać z dala od ulicy. Składniki sosu wymieszać. Kwiaty wypłukać. Ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać poziomkami.

Orzeźwiająca koniczyna

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej koniczyny (same kwiaty, bez liści),
  • 2 cytryny,
  • litr wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka drożdży granulowanych.

Wykonanie:  Wodę zagotować z cukrem, wymieszać i ostudzić. Dodać drożdże i wymieszać. Dodać cytryny pokrojone w cienkie plasterki oraz kwiaty koniczyny. Odstawić na dwie doby, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Napój przecedzić i przelać do słoika. Można dosłodzić. Przechowywać w lodówce.

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 26/2022 na str. 66. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 02:45