StoryEditorPrzepisy

Trzy super przepisy na dania z kurkami

17.07.2022., 01:07h
Przyszedł czas na kurki! Jak wykorzystać te pełne smaku grzyby w codziennych daniach? Oto nasze 3 propozycje na kurki w kuchni: grzanki z kurkami, mozarellą awokado - idealne na śniadanie, błyskawiczny omlet z kurkami oraz pyszne penne z kurkami i makiem. Smacznego!

Grzanki z mozzarellą, pastą z awokado i kurkami

Składniki:

  • 200 g kurek,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 6 kromek chleba,
  • świeży koperek.

Składniki na pastę z awokado:
1 awokado,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka majonezu.

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić, dodać oczyszczone kurki. Smażyć około 10 minut. Grzanki opiec w opiekaczu lub piekarniku. Awokado obrać i utrzeć widelcem, skropić sokiem z cytryny i dodać resztę składników, wymieszać. Mozzarellę pokroić na plastry.

Na gorące grzanki ułożyć plastry mozzarelli, pastę z awokado i podsmażone kurki. Posypać posiekanym koperkiem i podawać ciepłe.

Omlet z kurkami

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 200 g kurek,
  • 1 cebula,
  • świeży koperek,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz,
  • 3 plasterki szynki.

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić, dodać oczyszczone kurki. Smażyć około 10 minut. Dodać pokrojone pomidory (bez skórki), pokrojoną w kostkę szynkę, posiekany koperek. Podgrzewać razem około 3 minut.

Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Zdjąć z patelni kurki i na tej samej patelni (bez mycia) rozpuścić łyżkę masła. Wlać masę jajeczną, poczekać, aż się jajka lekko zetną, i ułożyć kurki z pomidorami. Wstawić omlet do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i trzymać, aż jajka całkowicie się zetną. Posypać świeżym koperkiem.

Penne z kurkami i makiem

Składniki: 

  • 300 g makaronu penne,
  • 200 g kurek,
  • 1 cebula,
  • kilka plasterków szynki,
  • 8 suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 łyżki maku,
  • 150 ml śmietanki słodkiej 36%,
  • sól, pieprz,
  • 100 g twardego żółtego sera,
  • świeży koperek,
  • świeża bazylia.

Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić, dodać oczyszczone kurki. Dusić około 10 minut. Dodać pokrojone pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę, posiekany koperek i podgrzewać razem około 3 minut. Dodać 3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów oraz śmietanę, zagrzać razem.

Wymieszać z ugotowanym makaronem i startym na małych oczkach serem. Posypać makiem i posiekanymi listkami bazylii przed podaniem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 22:44