StoryEditorWiadomości rolnicze

Uwaga na piestrzenice!

12.06.2014., 12:06h
W lasach pojawiły się już grzyby. Na pierwszy rzut oka przypominają smaczne i jadalne smardze. Jednak zanim zerwiemy je do koszyka, dobrze im się przyjrzyjmy. Z danych statystycznych wynika, że smardze z naszych lasów niemal całkowicie zniknęły. Rosną w nich natomiast piestrzenice kasztanowate. A to grzyby silnie trujące. Jak zatem odróżnić jedne od drugich?

W lasach pojawiły się już grzyby. Na pierwszy rzut oka przypominają smaczne i jadalne smardze. Jednak zanim zerwiemy je do koszyka, dobrze im się przyjrzyjmy. Z danych statystycznych wynika, że smardze z naszych lasów niemal całkowicie zniknęły. Rosną w nich natomiast piestrzenice kasztanowate. A to grzyby silnie trujące. Jak zatem odróżnić jedne od drugich?

Piestrzenica kasztanowata rośnie w lasach iglastych. Najczęściej przy wyciętych pniach, na glebie piaszczystej. Ma główkę w kolorze ciemnobrązowym składającą się z kilku pomarszczonych płatów, nieregularną, przypominającą mózg lub owoc orzecha włoskiego (na zdjęciu). Piestrzenica zawiera gyromitrynę. To substancja, która uszkadza czerwone krwinki, niszczy nerki i wątrobę. Trujące składniki wprawdzie rozkładają się i ulatniają podczas gotowania i suszenia, ale samo wdychanie oparów z gotujących się owocników wystarczy do wywołania zatrucia. A to może się wystąpić nawet po wielu dniach.

Smardze natomiast dziś niemal nie występują w lasach. Częściej spotkać je można w parkach i w ogrodach. Lubią bowiem glebę próchniczą. Łatwo przynieść ich grzybnię z korą, którą rozrzuca się na rabatkach. Smardz w przeciwieństwie do piestrzenicy ma kapelusz jamkowaty, pokryty otworami, przypominający gąbkę lub plaster miodu. Trzeba też pamiętać, że smardze są gatunkiem chronionym. Dlatego nie wolno ich zbierać, a tym bardziej − nimi handlować. slo

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 10:15