r e k l a m a

Partner serwisu

W jaki sposób pandemia Covid-19 wpłynęła na nawyki żywieniowe ludzi?

Wieś i Rodzina zdrowie
Data publikacji 24.01.2021r.

Ze względu na epidemię koronawirusa i konieczność izolacji zmienił się sposób odżywiania się w niektórych częściach świata. Z jednej strony wzrosło spożycie warzyw i owoców, ale też tłuszczów nasyconych. A jak zmienił się sposób żywienia Polaków w czasie pandemii COVID-19?

r e k l a m a

Na świecie wzrosło spożycie warzyw i owoców oraz tłuszczów nasyconych

Naukowcy z Instytutu dla Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego przy Uniwersytecie Królewskim w Belfaście w Irlandii (Queen’s University Belfast) przeprowadzili badania dotyczące wpływu pandemii i blokad na sposoby żywienia w okresie maj-czerwiec 2020 r.  i przepytali w tym celu 2360 osób z Irlandii, Wielkiej Brytanii, USA i Nowej Zelandii.
Wyniki wskazują, że zmiany nawyków poszły w kierunku:
  • większego spożycia warzyw i owoców,
  • spadek kupowanych dań gotowych na wynos,
  • częstszych zakupów z pewnym wyprzedzeniem lub z wcześniej przygotowaną listą,
  • niestety nastąpiło także większe spożycie tłuszczów nasyconych.

Więcej czasu spędzamy razem w kuchni, ale mniej się ruszamy

r e k l a m a

Do plusów pandemii można zaliczyć fakt, że dużo więcej gotujemy i pieczemy niż dotychczas to bywało. Przy tej okazji, rodzice więcej czasu spędzają w kuchni z dziećmi, a w trakcie wspólnego kucharzenia przekazują potomkom tajniki gotowania. W związku z czym poprawiła się także ogólna dieta takich rodzin.

Z drugiej strony spadła aktywność fizyczna, a ludzie stali się wygodni. Ci którzy postawili na komfort, spożywają więcej tłuszczów nasyconych, które są głównym składnikiem przekąsek i słodyczy, zwłaszcza miedzy posiłkami.
Tłuszcze nasycone są źródłem energii dla organizmu oraz pełnią szereg ważnych w nim funkcji. Najwięcej tłuszczów nasyconych spożywamy z pokarmem pochodzenia zwierzęcego, a więc poprzez konsumpcję m.in. jajek, mleka, mięsa, śmietany, itd, ale także ze źródeł roślinnych np. olej kokosowy. Nadmierna podaż tychże tłuszczów w diecie może być związana z otylością czy zawałem.

Minusem ograniczeń w gastronomii, które spowodowały zamknięcie lokali, jest ich ujemny wpływ na lokalne gospodarki.

Jak sytuacja żywieniowa z pandemią w tle wygląda w Polsce?

Pierwsza wiosenna fala koronawirusa i ograniczeń trwała ponad miesiąc. Po tym czasie  ograniczenia były stopniowo luzowane. Pierwszy lockdown przyniósł dobre efekty żywieniowe. Społeczeństwo zaczęło zwracać większą uwagę na to co je i w jakiej formie, przez co wykorzystano ten czas, aby po prostu o siebie zadbać i nie dać się covidowi.

Ci, których na to było stać albo byli świadomi swoich wykluczeń spożywczych, a jednocześnie  nie chcieli spędzać wielu godzin w kuchni na codziennym gotowaniu, postawili na diety pudełkowe albo catering. Branża ta w ostatnich miesiącach przeżywa prawdziwy rozkwit.

Niestety, druga fala pandemii, który nastąpiła jesienią i która trwa do teraz, mocno związany jest z gorszą pogodą i krótszymi dniami w okresie jesienno-zimowym. W związku z tym pogłębiły się w polskim społeczeństwie te złe nawyki żywieniowe. Również aktywność fizyczna wielu osób znacznie spadła.
Dużym problemem jest podjadanie między posiłkami czy wieczorem na kanapie przed telewizorem.
 
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Naklejka - Nie trąb na rolnika! Tygodnik Poradnik Rolniczy

Naklejka - Nie trąb na rolnika! Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

15,00 zł

Cena regularna 20,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody