r e k l a m a

Partner serwisu

Warzywne przysmaki idealne na grilla

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 11.05.2019r.

Grill to nie tylko potrawy mięsne! Oto 3 warzywne przekąski, które urozmaicą każde letnie grillowanie i zaskoczą pełnią swego smaku.

Grillowane naleśniki z suszonymi pomidorami, mozzarellą i parmezanem

r e k l a m a

Składniki:
  • 1 szkl. mleka,
  • 2/3 szkl. mąki,
  • 3 jajka,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 4 łyżki zalewy,
  • sól, pieprz,
  • 1 szkl. żółtego sera startego na grubych oczkach,
  • 2 kulki mozzarelli.
Wykonanie: Pomidory suszone wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Z mleka, mąki i jajek wymieszać ciasto na naleśniki i dodać pokrojone pomidory. Smażyć naleśniki z dwóch stron, po czym posypać żółtym serem, ułożyć po plasterku mozzarelli i składać w trójkąty. Zapiekać na grillu przed podaniem. Podawać gorące.

grillowane naleśniki z suszonymi pomidorami

Szaszłyki z tofu, ananasa, papryki i gruszki

Składniki:
  • 1 opakowanie tofu,
  • 1/2 świeżego ananasa,
  • 1 papryka,
  • 1 gruszka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Tofu, paprykę, gruszkę i ananasa pokroić w kostkę. Miód wymieszać z oliwą i lekko nasmarować pokrojone produkty. Nakłuwać na patyki do szaszłyków. Układać na grillu i grillować na tacce, aż nabiorą koloru (20–30 minut).

Szaszłyki z tofu, ananasa, papryki i gruszki

Grillowane roladki z bakłażana i cukinii

Składniki:
  • 2 cukinie,
  • 2 bakłażany,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • 150 g żółtego sera.
Wykonanie: Cukinie i bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Każdy plaster posypać solą. Odstawić, aż warzywa puszczą sok i łatwo będzie je można zwinąć. Pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać pieczarki, obsmażyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek. Gotowym farszem faszerować plastry cukinii i bakłażanów, zwijać i spinać wykałaczką. Przed podaniem ułożyć na grillu i grillować z każdej strony, aż roladki się zrumienią, a ser rozpuści.

Grillowane roladki z bakłażana i cukinii
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody