StoryEditorPrzepisy

Warzywne przysmaki idealne na grilla

03.05.2019., 17:05h
Grill to nie tylko potrawy mięsne! Oto 3 warzywne przekąski, które urozmaicą każde letnie grillowanie i zaskoczą pełnią swego smaku.

Grillowane naleśniki z suszonymi pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Składniki:
  • 1 szkl. mleka,
  • 2/3 szkl. mąki,
  • 3 jajka,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 4 łyżki zalewy,
  • sól, pieprz,
  • 1 szkl. żółtego sera startego na grubych oczkach,
  • 2 kulki mozzarelli.
Wykonanie: Pomidory suszone wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Z mleka, mąki i jajek wymieszać ciasto na naleśniki i dodać pokrojone pomidory. Smażyć naleśniki z dwóch stron, po czym posypać żółtym serem, ułożyć po plasterku mozzarelli i składać w trójkąty. Zapiekać na grillu przed podaniem. Podawać gorące.

grillowane naleśniki z suszonymi pomidorami

Szaszłyki z tofu, ananasa, papryki i gruszki

Składniki:
  • 1 opakowanie tofu,
  • 1/2 świeżego ananasa,
  • 1 papryka,
  • 1 gruszka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Tofu, paprykę, gruszkę i ananasa pokroić w kostkę. Miód wymieszać z oliwą i lekko nasmarować pokrojone produkty. Nakłuwać na patyki do szaszłyków. Układać na grillu i grillować na tacce, aż nabiorą koloru (20–30 minut).

Szaszłyki z tofu, ananasa, papryki i gruszki

Grillowane roladki z bakłażana i cukinii

Składniki:
  • 2 cukinie,
  • 2 bakłażany,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • 150 g żółtego sera.
Wykonanie: Cukinie i bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Każdy plaster posypać solą. Odstawić, aż warzywa puszczą sok i łatwo będzie je można zwinąć. Pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać pieczarki, obsmażyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek. Gotowym farszem faszerować plastry cukinii i bakłażanów, zwijać i spinać wykałaczką. Przed podaniem ułożyć na grillu i grillować z każdej strony, aż roladki się zrumienią, a ser rozpuści.

Grillowane roladki z bakłażana i cukinii
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 09:14