Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Zanim ruszysz do karnawałowego tańca, zjedz

Zanim ruszysz do karnawałowego tańca, zjedz
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 28.12.2019r.

Okres karnawału kojarzy się głównie z balami maskowymi, tańcem i szampańską zabawą. Jest to także czas spotkań z najbliższymi, których warto uraczyć przepysznym jedzeniem podczas wspólnego świętowania. Oto 3 sprawdzone przepisy karnawałowe.

Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami z mozzarellą

Składniki:

  • 4 połówki filetu z kurczaka,
  • 400 g pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • papryka,
  • curry,
  • 1 kulka mozzarelli (albo 20 dag twardej mozzarelli na wagę),
  • 2 jaja,
  • mąka,
  • olej

Wykonanie:

Filety rozkroić na pół. Nie rozcinać, by można je było rozłożyć. Mięso rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem, curry, papryką i odstawić. Pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Ostudzić, a następnie dodać startą na tarce mozzarel­lę.

r e k l a m a

Pieczarki z serem nakładać do przygotowanych filetów, obtoczyć je najpierw w mące, a następnie w roztrzepanym jajku. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu około 8 minut na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i czynność powtórzyć, smażąc z drugiej strony. Po przestudzeniu można pokroić mięso w plasterki.

r e k l a m a

Przepis na sałatkę z tortellini z mięsem

Składniki:

  • 300 g tortellini z mięsem,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • sól, pieprz,
  • listki rukoli

Wykonanie: Tortellini ugotować według przepisu, odcedzić i wystudzić. Pomidory koktajlowe pokroić na pół, a jeśli są duże – na 3–4 części. Suszone pomidory pokroić w paski.

W salaterce układać tortellini, suszone pomidory, liście rukoli, świeże pomidory, polać wszystko olejem z suszonych pomidorów i czynność powtórzyć aż do wykończenia składników.


Przepis na koktajl mango z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny z kandyzowanymi wiśniami

Składniki:

  • 3 dojrzałe mango,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kandyzowane zielone wiśnie.

Wykonanie: Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Dodać sok z cytryny i mleko kokosowe. Zblendować na jednolitą masę.

Przelać do naczyń, schłodzić, przed podaniem ułożyć kandyzowane wiśnie.

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a