StoryEditorPrzepisy

Zupa dyniowa z imbirem i śmietaną

19.09.2018., 16:09h
Składniki dla 4 osób: Zupa: 1/2 kg dyni muszkatołowej lub hokkaido, 100 g ziemniaków o mącznej konsystencji, 1 średnia cebula, 1 średniej wielkości kawałek imbiru, 1 łyżka klarowanego masła, sól, pieprz, cukier do smaku, 1/2 l gorącego wywaru warzywnego, 3/4 szkl. mleka, 3/4 szkl. śmietany 18%.Do przybrania: trochę zielonej pietruszki

Wykonanie:


Na zupę obrać ziemniaki i dynię ze skórki (nie dotyczy dyni hokkaido), pokroić na kawałki, część dyni odłożyć do udekorowania potrawy. Cebulę obrać ze skórki i drobno pokroić. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i imbir.

Zredukować nieco temperaturę i podsmażyć, aż składniki zaczną wydzielać przyjemny aromat, a cebula będzie prawie miękka. Dodać ziemniaki i dynię. Całość doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i zalać gorącym wywarem z warzyw. Gotować pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu. Następnie zmiksować, dolać mleko i śmietanę.

Doprawić do smaku. Pozostałą dynię pokroić w cienkie słupki lub paski, dodać do zupy, wierzch udekorować zieloną pietruszką.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 16:45