r e k l a m a

Partner serwisu

Szał świątecznych zakupów żywności w sklepach wielkopowierzchniowych

Wiadomości
Data publikacji 22.12.2015r.

Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin pokazują, że żywność na Święta najczęściej kupujemy w dyskontach oraz super- i hipermarketach. Średnio na zakupy żywności na Święta wydajemy trzykrotnie więcej niż w okresie pozaświątecznym

r e k l a m a





Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania dotyczącego żywności. Badanie zostało przeprowadzone w grudniu 2015 roku i miało na celu sprawdzenie, gdzie Polacy dokonują przedświątecznych zakupów spożywczych, ile na nie wydają i na ile dni przed Świętami wybierają się na tego typu zakupy.

Zakupy spożywcze na Święta dokonywane są przede wszystkim w sklepach wielkopowierzchniowych – dyskontach (70%), super- i hipermarketach (57%). Jedna trzecia badanych wybiera się także na bazarek lub targ w celu zakupu produktów na Święta, nieco mniej do osiedlowego sklepu i warzywniaka.

Robiąc zakupy warzyw i owoców na Święta wydajemy średnio 464zł. To ponad trzykrotnie więcej niż w okresie pozaświątecznym. Mieszkańcy wielkich miast (powyżej 500 tys. mieszkańców) wydają na Święta zdecydowanie więcej niż reszta – średnio 635,40zł.

Co ciekawe, niemal ¼ badanych rozpoczyna spożywcze zakupy z myślą o Świętach wcześniej niż na 10 dni przed Bożym Narodzeniem. Niewiele mniejszy odsetek (23%) wybiera się na takie zakupy na 3-4 dni przed Świętami. Tylko 11% dokonuje zakupów żywności na 1-2 dni przed Świętami.

„Boże Narodzenie to jedno z największych i najważniejszych świąt w naszej tradycji. Obchodzimy je hucznie, zasiadamy wraz z rodziną i znajomymi przy suto zastawionym stole, kolędujemy, łamiemy się opłatkiem. Często kupujemy za dużo żywności w obawie, aby nam jej nie zabrakło. Później niestety bardzo dużo wyrzucamy - szacunkowo nawet ponad 1/3 tego co kupiliśmy. Jako konsumenci powinniśmy jednak dbać o to, żeby racjonalizować swoje zakupy
i odpowiednio przechowywać żywność w gospodarstwach domowych,”
– powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

 

Zakupy przedświąteczne dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności.

Polacy uważają, że większość warzyw i owoców powinno się trzymać poza lodówką. Błędne przekonania dotyczą w największym stopniu gruszek (65% respondentów błędnie przechowuje ten owoc), pomarańczy (64% błędnie przechowuje ten owoc) i jabłek (aż 60% respondentów błędnie przechowuje jabłka!), które w mniemaniu zdecydowanej większości badanych powinny być przechowywane poza lodówką, choć rekomendowana dla nich temperatura wynosi zaledwie kilka stopni Celsjusza. W przypadku produktów, które powinny być przechowywane poza lodówką, najwięcej mylnych przekonań dotyczy ogórków (50% nieodpowiednio przechowuje to warzywo) i cytryn (42% błędnie przechowuje cytryny), które zdaniem badanych powinny leżeć w lodówce.

„Wyniki badań pokazują, że świadomość konsumentów odnośnie przechowywania owoców
i warzyw w domu jest na średnim poziomie. Dobrą opcją byłoby wprowadzenie oznaczenia, zwłaszcza do sieci handlowych, z informacją, które warzywa i owoce są ciepło- a które zimnolubne. Zapewniło to by optymalne warunki dla zminimalizowania niekorzystnych strat jakościowych podczas przechowywania w domu. Warto podkreślić, że w Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych[i]. Dlatego też powinniśmy w sposób racjonalny podejść do naszych planów, zakupów i optymalizować przechowywanie żywności,” – powiedział dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.


Zalecenia dotyczące przechowywania wybranych warzyw i owoców:

W lodówce

Poza lodówką

Pietruszka

Mandarynki

Marchewka

Ogórek

Kapusta

Pomidory

Buraki

Awokado

Gruszki

Banany

Pomarańcze

Czosnek

Jabłka

Cebula

Brokuł

Cytryny

 

Czym są środki ochrony roślin?

Łącząc najnowsze osiągnięcia nauki, techniki i technologii, środki ochrony roślin zabezpieczają uprawy i płody rolne przed licznymi szkodnikami, chwastami  i chorobami, które mogą stanowić zagrożenie nie tylko dla ich jakości, lecz także dla bezpieczeństwa produktów żywnościowych, które z nich powstaną. Środki ochrony roślin są używane nie tylko w szeroko pojętym rolnictwie i leśnictwie, ale również w ogródkach przydomowych i działkowych. W Polsce kwestie dotyczące tych substancji reguluje ustawa z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (Dz. U. 2013 poz. 455).

Branża środków ochrony roślin jest jedną z najbardziej regulowanych w Unii Europejskiej. Wprowadzenie środka ochrony roślin na rynek to około 10 lat pracy, ponad 180 różnego rodzaju badań i kilkadziesiąt tysięcy stron dokumentacji. Nowy środek jest wprowadzany na rynek wyłącznie jeżeli jest bezpieczny dla rolnika, dla środowiska naturalnego, dla uprawy oraz dla konsumentów żywności wyprodukowanej z roślin chronionych danym produktem. Skomplikowana ocena ryzyka jest prowadzona na podstawie wielu niezależnych badań nad bezpieczeństwem preparatu. Warto dodać, że analiza kwestii bezpieczeństwa stanowi około 30% kosztów związanych z wprowadzaniem do sprzedaży nowej substancji aktywnej.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) skupia producentów i importerów środków ochrony roślin.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin realizuje zadania i projekty informacyjno-edukacyjne adresowane do użytkowników środków ochrony roślin. Projekty PSOR, podejmowane w imieniu producentów środków ochrony roślin dotyczą bezpieczeństwa użytkownika środków ochrony roślin przed, w trakcie i po ich stosowaniu a także odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami po tych środkach.

Więcej informacji o działalności PSOR można znaleźć na stronie www.psor.pl.



[i] Źródło: Badanie Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a