r e k l a m a

Partner serwisu

Poznaliśmy tajemnicę sukcesu produkcji bydła mięsnego w Agrofirmie Witkowo

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 21.06.2019r.

O Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo słyszał chyba każdy. Wszak działa na rynku od blisko… 70 lat. To największa spółdzielnia rolnicza w Polsce. Na jej czele, niemal od  samego początku stoi prezes Marian Ilnicki, który mimo sędziwego wieku, codziennie rano stawia się w pracy. Bez dwóch zdań – to osobie prezesa spółdzielnia zawdzięcza nie tylko przetrwanie trudnych momentów spółdzielczości, ale także ciągły rozwój i inwestycje.

Tu znajduje się największe pogłowie bydła mięsnego w Polsce

r e k l a m a

Choć od początku spółdzielcom z Witkowa towarzyszy bydło mleczne (roczna produkcja osiągała nawet 25 mln litrów), to Agrofirma może pochwalić się też największym pogłowiem bydła mięsnego w Polsce, liczącym około 4500 sztuk.

Jedną z ferm bydła mięsnego, zlokalizowaną w Radziszewie, mogli zobaczyć Czytelnicy „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

r e k l a m a

Oprowadza nas kierownik fermy, Arkadiusz Teklak w towarzystwie Mirosława Betki, który w Agrofirmie Witkowo zarządza produkcją trzody.

Blisko 900 mamek różnych ras i własna przetwórnia mięsa

Na fermie utrzymywane jest blisko 900 krów mamek, zdecydowana większość rasy limousine. Spośród innych ras trzeba wymienić setkę herefordów, 24 sztuki charolaise i 30 jałówek mieszańcowych. Jednak, jak informują panowie, te pozostałe rasy są w Radziszewie odchowywane dla innych ferm, które zwiększają pogłowie mamek i nie mają miejsca na swoje jałówki. Podobnie wygląda sytuacja z bykami, które też odchowywane są na innej fermie i tylko te, które są wybrane do hodowli wracają z powrotem na fermę, pozostałe jadą do rzeźni. Spółdzielnia posiada własną przetwórnię mięsa i drobiu.

Poszczególne sztuki prezentują się tak pięknie, że pytanie o sprzedaż jałówek czy byków na zewnątrz jest nieuniknione.

W stadach, które osiągnęły już zakładany poziom – sprzedajemy. W stadach, które rozwijamy buhajki zostawiamy na własny chów – odpowiada Mirosław Betka, dodając, że ze względu na wysoki poziom genetyczny, zainteresowanie buhajami hodowlanymi jest bardzo duże.


Spółdzielcza Agrofirma Witkowo postawiła na rasę limousine
  • Spółdzielcza Agrofirma Witkowo postawiła na rasę limousine
Jałówki kryte są w wieku ok. 24 miesięcy, a okres krycia trwa od 15 stycznia do 15 czerwca. Z wizytą jesteśmy ostatniego dnia maja, jest już po wszystkich wycieleniach, a na porodówce jest jeszcze grupa 67 krów z cielętami.

Na fermie znajduje się 17 starszych buhajów i 7 młodych. Pan Arkadiusz informuje, że w ubiegłym roku na 80 krytych sztuk 79 zostało zacielonych. Pytany o inseminację (pewnie nie stosujecie?) odpowiada, że owszem: spośród 138 jałówek wybrał 30 sztuk, nasienie importowane, francuskie. Skuteczność? – 28 sztuk miałem w tym roku cielnych. Niemal 100-procentowy wynik budzi podziw.

„Od pola do stołu” na własnych paszach

W tym miejscu trzeba zaznaczyć, iż cała produkcja zwierzęca prowadzona przez Spółdzielczą Agrofirmę Witkowo oparta jest, zgodnie z mottem firmy „od pola do stołu”, na własnych paszach, czyli wytwarzanych w Agrofirmie. Spółdzielnia dysponuje bowiem własną mieszalnią i suszarnią pasz.

W związku z tym, że w ubiegłym roku była duża susza, a w tym roku pogoda też nas nie rozpieszczała, stada nie przebywają – tak jakby było to normalnie – na łąkach, od przełomu kwietnia i maja do końca października – ubolewa pan Mirosław. I dodaje: – Po to, żeby lepiej wykorzystać paszę, pierwszy pokos jest w całości zbierany, wypasu nie ma w ogóle. Dopiero przed drugim pokosem stado wyjdzie na łąki.


Ten dorodny buhaj rasy limousine budził zachwyt wszystkich
  • Ten dorodny buhaj rasy limousine budził zachwyt wszystkich
Żywienie opieramy głównie na sianokiszonce, kiszonych wysłodkach i paszy B1 – kierownik Teklak podkreśla, że krowy, które są z cielętami są lepiej karmione. – Krowy już bez cieląt są na diecie: mieszamy sianokiszonki, dodajemy sieczki i zmniejszamy ilość pasz treściwych.

Sukcesy SA Witkowo w hodowli bydła mięsnego robią wrażenie. A dla spółdzielni to przecież stosunkowa nowa działalność, parają się nią zaledwie od 20 lat. Co będzie za następnych 20 lat? Z chęcią zobaczymy.


Czytelnicy „Tygodnika Poradnika Rolniczego” z wizytą w Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo
  • Czytelnicy „Tygodnika Poradnika Rolniczego” z wizytą w Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo
Oskar Miroszka

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody