Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Fonterra rozpoczyna rok na plusie

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 16.01.2019r.

Wzrost cen i spadek obrotu, tak wyglądała pierwsza w tym roku aukcja produktów mlecznych na Global Dairy Trade. Indeks cen w stosunku do ostatniej aukcji w 2018 r. wzrósł o 2,85%. Natomiast ilość sprzedanych towarów spadła o 20,8% do 28,6 tys. t (wobec 36,2 tys t. na aukcji na aukcji z 18 grudnia 2018 r.).

Wzrosły ceny, ale spadł obrót

r e k l a m a

Warto podkreślić, iż spadek obrotu na aukcji Fonterry obserwuje się od początku grudnia, czyli od kiedy po długiej fazie spadkowej, indeks cen odbił wreszcie w górę.  Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku na GDT sprzedawano ponad 43 tys. t produktów mlecznych.

Ceny wszystkich produktów poszły w górę

2 stycznia br. zdrożały wszystkie produkty wystawione na aukcji. Najsilniej poszły w górę ceny sproszkowanej maślanki (9,3% do 3252 dolarów/t). Aczkolwiek w jej przypadku zmiana była odnoszona do aukcji z początku grudnia. Warto podkreślić, iż wtedy maślanka zdrożała prawie o 17%.
O 7,9% do 2201 dolarów/t odbiły w górę ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Natomiast masło, podobnie zresztą jak bezwodny tłuszcz mleczny, zdrożało o 3,9%. Tym samym masło odrobiło straty z 3 poprzednich aukcji i wróciło do ceny powyżej 4 tys. dolarów, uzyskując średnią cenę na poziomie 4076 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny natomiast do ceny powyżej 5 ty. dolarów, uzyskując średnią cenę na poziomie 5137 dolarów/t.
3,2% zyskał na wartości cheddar. Sprzedano go za średnią cenę 3371 dolarów/t. Laktoza zdrożała  o 1,6% do 948 dolarów/t, kazeina o 1,3% do 5123 dolarów/t, a odtłuszczone mleko w proszku o 1,2% do 2705 dolarów/t.

dr Magdalena Szymańska
(Fot. Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a