StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra rozpoczyna rok na plusie

16.01.2019., 17:01h
Wzrost cen i spadek obrotu, tak wyglądała pierwsza w tym roku aukcja produktów mlecznych na Global Dairy Trade. Indeks cen w stosunku do ostatniej aukcji w 2018 r. wzrósł o 2,85%. Natomiast ilość sprzedanych towarów spadła o 20,8% do 28,6 tys. t (wobec 36,2 tys t. na aukcji na aukcji z 18 grudnia 2018 r.).

Wzrosły ceny, ale spadł obrót

Warto podkreślić, iż spadek obrotu na aukcji Fonterry obserwuje się od początku grudnia, czyli od kiedy po długiej fazie spadkowej, indeks cen odbił wreszcie w górę.  Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku na GDT sprzedawano ponad 43 tys. t produktów mlecznych.

Ceny wszystkich produktów poszły w górę

2 stycznia br. zdrożały wszystkie produkty wystawione na aukcji. Najsilniej poszły w górę ceny sproszkowanej maślanki (9,3% do 3252 dolarów/t). Aczkolwiek w jej przypadku zmiana była odnoszona do aukcji z początku grudnia. Warto podkreślić, iż wtedy maślanka zdrożała prawie o 17%.
O 7,9% do 2201 dolarów/t odbiły w górę ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Natomiast masło, podobnie zresztą jak bezwodny tłuszcz mleczny, zdrożało o 3,9%. Tym samym masło odrobiło straty z 3 poprzednich aukcji i wróciło do ceny powyżej 4 tys. dolarów, uzyskując średnią cenę na poziomie 4076 dolarów/t. Bezwodny tłuszcz mleczny natomiast do ceny powyżej 5 ty. dolarów, uzyskując średnią cenę na poziomie 5137 dolarów/t.
3,2% zyskał na wartości cheddar. Sprzedano go za średnią cenę 3371 dolarów/t. Laktoza zdrożała  o 1,6% do 948 dolarów/t, kazeina o 1,3% do 5123 dolarów/t, a odtłuszczone mleko w proszku o 1,2% do 2705 dolarów/t.

dr Magdalena Szymańska
(Fot. Pixabay)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 05:50