r e k l a m a

Partner serwisu

Jak nie dopuścić do zagrzewania się TMR-u na stole paszowym?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 23.07.2019r.

O ile wiosną i zimą TMR najczęściej zadawany jest raz dziennie, o tyle latem pasza powinna być zadawana dwukrotnie. Takie działanie to tylko jeden ze sposobów na ograniczenie zagrzewania się TMR-u na stole paszowym.

Latem wystarczy zaledwie kilka godzin, by zadawana na stół paszowy, zasobna w skrobię mieszanina uzyskała temperaturę sięgającą kilkunastu stopni Celsjusza, co wskazuje już na jej zagrzewanie.

Ciepły TMR nie smakuje krowom i może im zaszkodzić

r e k l a m a

Proces powoduje nie tylko wzrost temperatury paszy, ale przede wszystkim pogarsza jej smak, a także zaburza równowagę mikrobiologiczną. Mikroflora kiszonek jest zróżnicowana, a dostęp powietrza pobudza rozwój szkodliwych mikroorganizmów tlenowych, dlatego w paszy stąd pojawiają się drożdże i pleśnie. Dodatek pasz treściwych jest dla nich pożywką, z której chętnie korzystają, co prowadzi do obniżenia wartości pokarmowej całej dawki.

Jak przeciwdziałać zagrzewaniu się TMR na stole paszowym?

Sposobów – obok wspomnianego częstszego zadawania – jest wiele. Latem bezwzględnie należy każdego dnia usuwać niedojady, które mogą sięgać nawet 20%. Szczególna dbałość o czystość stołu paszowego powinna być w tym okresie rutyną. Problemem jest również przesuszanie się TMR-u na stole paszowym. Warto więc dodawać do wozu paszowego od 60 do 100 litrów wody na tonę paszy, zwracając uwagę na wilgotność mieszaniny. Zbyt wilgotny TMR, też może się szybciej zagrzewać.

Latem najlepiej zadawać TMR dwa razy dziennie: rano 40% dawki, po południu 60%. Krowy chętniej jedzą bowiem nocą, gdyż o tej porze jest najchłodniejFot. Beata Dąbrowska
  • Latem najlepiej zadawać TMR dwa razy dziennie: rano 40% dawki, po południu 60%. Krowy chętniej jedzą bowiem nocą, gdyż o tej porze jest najchłodniej
Z pomocą przyjść nam może również stosowanie dodatków zabezpieczających paszę przed zagrzewaniem, które stabilizują jej wartość pokarmową. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest również tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie główne: Archiwum TPR

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody