r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak nie dopuścić do zagrzewania się TMR-u na stole paszowym?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 23.07.2019r.

O ile wiosną i zimą TMR najczęściej zadawany jest raz dziennie, o tyle latem pasza powinna być zadawana dwukrotnie. Takie działanie to tylko jeden ze sposobów na ograniczenie zagrzewania się TMR-u na stole paszowym.

Latem wystarczy zaledwie kilka godzin, by zadawana na stół paszowy, zasobna w skrobię mieszanina uzyskała temperaturę sięgającą kilkunastu stopni Celsjusza, co wskazuje już na jej zagrzewanie.

Ciepły TMR nie smakuje krowom i może im zaszkodzić

r e k l a m a

Proces powoduje nie tylko wzrost temperatury paszy, ale przede wszystkim pogarsza jej smak, a także zaburza równowagę mikrobiologiczną. Mikroflora kiszonek jest zróżnicowana, a dostęp powietrza pobudza rozwój szkodliwych mikroorganizmów tlenowych, dlatego w paszy stąd pojawiają się drożdże i pleśnie. Dodatek pasz treściwych jest dla nich pożywką, z której chętnie korzystają, co prowadzi do obniżenia wartości pokarmowej całej dawki.

Jak przeciwdziałać zagrzewaniu się TMR na stole paszowym?

Sposobów – obok wspomnianego częstszego zadawania – jest wiele. Latem bezwzględnie należy każdego dnia usuwać niedojady, które mogą sięgać nawet 20%. Szczególna dbałość o czystość stołu paszowego powinna być w tym okresie rutyną. Problemem jest również przesuszanie się TMR-u na stole paszowym. Warto więc dodawać do wozu paszowego od 60 do 100 litrów wody na tonę paszy, zwracając uwagę na wilgotność mieszaniny. Zbyt wilgotny TMR, też może się szybciej zagrzewać.

r e k l a m a

Latem najlepiej zadawać TMR dwa razy dziennie: rano 40% dawki, po południu 60%. Krowy chętniej jedzą bowiem nocą, gdyż o tej porze jest najchłodniejFot. Beata Dąbrowska
  • Latem najlepiej zadawać TMR dwa razy dziennie: rano 40% dawki, po południu 60%. Krowy chętniej jedzą bowiem nocą, gdyż o tej porze jest najchłodniej
Z pomocą przyjść nam może również stosowanie dodatków zabezpieczających paszę przed zagrzewaniem, które stabilizują jej wartość pokarmową. Zalecanym dodatkiem do TMR-u w okresie wysokich temperatur jest również tłuszcz chroniony, który wzbogaca dawkę w energię, co w sytuacji zmniejszenia pobrania paszy przez krowy jest bardzo korzystne.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie główne: Archiwum TPR

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody