Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zapobiegać hipokalcemii u krów mlecznych?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 05.08.2018r.

Wycielenie jest wyzwaniem dla organizmu krowy pod względem utrzymania stałego poziomu wapnia w organizmie (tzw. homeostazy wapniowej). U krów, które „nie radzą sobie” z utrzymaniem tego poziomu, bardzo często dochodzi do wystąpienia hipokalcemii. Dlaczego jednak krowy mleczne cierpią na hipokalcemię, podczas gdy inne zwierzęta, np. krowy mięsne, nie? Na pytanie to, w czasie wiosennej konferencji na UR w Krakowie odpowiadał dr Javier Martin-Tereso – szef działu badań nad przeżuwaczami w firmie Trouw Nutrition.

Poziom wapnia w organizmie pod ścisłą kontrolą

W naturze nigdy nie występuje nieciągłość utrzymania stałego poziomu wapnia (Ca), bowiem organizm posiada kilka mechanizmów regulujących ten poziom. U wysokowydajnych krów mlecznych, produkujących bardzo duże ilości mleka, praca mechanizmów kontrolujących jest zakłócona. Utrzymanie stałego poziomu wapnia regulowane jest przez przytarczyce wydzielające parathormon (PTH) oraz przez aktywną formę witaminy D, które to zwiększają ilość krążącego we krwi wapnia. Dzieje się tak na skutek uwalniania go z kości oraz przez obniżenie wydalania z moczem, z jednoczesnym zwiększeniem wchłaniania jelitowego.

r e k l a m a



O ile krowy zasuszone mają stosunkowo niskie zapotrzebowanie na wapń, to już u krów po wycieleniu zapotrzebowanie to gwałtownie wzrasta (dwu-, a nawet trzykrotnie). Spowodowane jest to rozpoczęciem laktacji, podczas której duże ilości wapnia wydzielane są wraz z siarą, a później z mlekiem. Szczególnie u wysokowydajnych krów, duże ilości wapnia przechodzą z krwi do mleka.


Krowę do wycielenia należy przygotować odpowiednim żywieniem

 – Jeżeli nie przygotujemy zwierząt do takiej sytuacji, to po porodzie koncentracja wapnia we krwi drastycznie spada i dochodzi do hipokalcemii subklinicznej, a w przypadku pogłębiającego się niedoboru – do hipokalcemii klinicznej prowadzącej do bardzo groźnego schorzenia – porażenia poporodowego (gorączki mlecznej). Warto zatem wcześniej przygotować krowy do wysokiego popytu organizmu na wapń po porodzie stosując specjalne programy żywienia krów w okresie przejściowym – apelował dr Martin-Tereso.


fot. Pixabay

Hipokalcemii najlepiej zapobiega dieta z niskim poziomem wapnia oraz dieta obniżająca równowagę anionowo-kationową (DCAD). W początkowej fazie zasuszenia, kiedy to zapotrzebowanie na wapń jest niewielkie, uwzględniając Ca żywienie powinno być oszczędne. Na kilka dni przed wycieleniem należy stopniowo zwiększać dawkę wapnia, aż do osiągnięcia w dniu porodu dawki stosowanej po wycieleniu.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a