r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zapobiegać hipokalcemii u krów mlecznych?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 05.08.2018r.

Wycielenie jest wyzwaniem dla organizmu krowy pod względem utrzymania stałego poziomu wapnia w organizmie (tzw. homeostazy wapniowej). U krów, które „nie radzą sobie” z utrzymaniem tego poziomu, bardzo często dochodzi do wystąpienia hipokalcemii. Dlaczego jednak krowy mleczne cierpią na hipokalcemię, podczas gdy inne zwierzęta, np. krowy mięsne, nie? Na pytanie to, w czasie wiosennej konferencji na UR w Krakowie odpowiadał dr Javier Martin-Tereso – szef działu badań nad przeżuwaczami w firmie Trouw Nutrition.

Poziom wapnia w organizmie pod ścisłą kontrolą

r e k l a m a

W naturze nigdy nie występuje nieciągłość utrzymania stałego poziomu wapnia (Ca), bowiem organizm posiada kilka mechanizmów regulujących ten poziom. U wysokowydajnych krów mlecznych, produkujących bardzo duże ilości mleka, praca mechanizmów kontrolujących jest zakłócona. Utrzymanie stałego poziomu wapnia regulowane jest przez przytarczyce wydzielające parathormon (PTH) oraz przez aktywną formę witaminy D, które to zwiększają ilość krążącego we krwi wapnia. Dzieje się tak na skutek uwalniania go z kości oraz przez obniżenie wydalania z moczem, z jednoczesnym zwiększeniem wchłaniania jelitowego.

O ile krowy zasuszone mają stosunkowo niskie zapotrzebowanie na wapń, to już u krów po wycieleniu zapotrzebowanie to gwałtownie wzrasta (dwu-, a nawet trzykrotnie). Spowodowane jest to rozpoczęciem laktacji, podczas której duże ilości wapnia wydzielane są wraz z siarą, a później z mlekiem. Szczególnie u wysokowydajnych krów, duże ilości wapnia przechodzą z krwi do mleka.


Krowę do wycielenia należy przygotować odpowiednim żywieniem

 – Jeżeli nie przygotujemy zwierząt do takiej sytuacji, to po porodzie koncentracja wapnia we krwi drastycznie spada i dochodzi do hipokalcemii subklinicznej, a w przypadku pogłębiającego się niedoboru – do hipokalcemii klinicznej prowadzącej do bardzo groźnego schorzenia – porażenia poporodowego (gorączki mlecznej). Warto zatem wcześniej przygotować krowy do wysokiego popytu organizmu na wapń po porodzie stosując specjalne programy żywienia krów w okresie przejściowym – apelował dr Martin-Tereso.


fot. Pixabay

Hipokalcemii najlepiej zapobiega dieta z niskim poziomem wapnia oraz dieta obniżająca równowagę anionowo-kationową (DCAD). W początkowej fazie zasuszenia, kiedy to zapotrzebowanie na wapń jest niewielkie, uwzględniając Ca żywienie powinno być oszczędne. Na kilka dni przed wycieleniem należy stopniowo zwiększać dawkę wapnia, aż do osiągnięcia w dniu porodu dawki stosowanej po wycieleniu.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody