Jałówki też chorują na mastitis

Zapalenie wymienia to jedno z najczęściej występujących schorzeń w mlecznych stadach. I niestety, nie dotyczy ono tylko krów. Liczne sygnały od naszych czytelników dowodzą, że mastitis nie omija także jałówek, a problem ten w ostatnich latach narasta.
Przyczyny zapalenia wymienia u jałówek
Najważniejsza jest odpowiedź na pytanie dlaczego tak się dzieje? Otóż istnieje bowiem wiele czynników ryzyka, na które narażone są jałówki. Zalicza się do nich:
- nieprawidłowe żywienie (podawanie pasz złej jakości, zmiana żywienia),
- złe warunki zoohigieniczne,
- późny wiek wycielenia,
- porody w miesiącach letnich,
- nasilenie występowania much w oborze i na pastwisku.
Powstawaniu zapaleń sprzyja również podawanie mleka od krów chorych na mastitis cieliczkom przeznaczonym na remont stada, wzajemne ssanie się cieliczek i jałówek w czasie odchowu. Źródłem zakażenia wymienia jałówek gronkowcem złocistym jest zakażone mleko podawane cieliczkom, czy też zakażona skóra zwierząt. Okazuje się, że wpływ może mieć również genetyczna podatność przekazywana przez buhaja.
r e k l a m a

- Do zakażenia wymienia jałówek dochodzi najczęściej w okresie między kryciem (często wcześniej) a porodem, a zakażenia te stanowią przyczynę klinicznych i podkliniczych postaci mastitis w czasie ciąży oraz po wycieleniu. U jałówek zakażonych przed porodem ryzyko klinicznej postaci mastitis po wycieleniu jest nawet 4 razy większe w porównaniu ze zwierzętami wolnymi od zakażenia
Jak zapobiegać występowaniu mastitis?
Najczęściej o występowaniu zapalenia wymienia hodowcy dowiadują się po rozpoczęciu pierwszej laktacji, gdy choroba ma już formę przewlekłą, z charakterystycznym dla niej bliznowatymi zmianami w tkance gruczołowej. Dlaczego? Bo powszechnie uważa się, że gruczoł mlekowy jałówek jest wolny od infekcji i zawsze zdrowy. Z tego powodu większość producentów mleka nie wykazuje specjalnej troski o wymię przyszłych mlecznic, a przecież w okolicy kanału strzykowego jałówek utrzymywanych na przykład w niehigienicznych warunkach znajdują się drobnoustroje mogące wywoływać poważne infekcje. Są to gronkowce koagulazoujemne, a także paciorkowce środowiskowe oraz E. coli. W okresie okołoporodowym dochodzi do ich namnażania i powstania stanów zapalnych. Pamiętajmy zatem, że odpowiednio przygotowane do pierwszej laktacji wymię, z pewnością odpłaci nam zdrowiem w kolejnych latach użytkowania. W przeciwnym razie i skrajnym przypadku, pierwsza laktacja jałówki może okazać się jej ostatnią.