Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Schładzanie krów podczas upałów

Polskie mleko Porady
Data publikacji 02.07.2018r.

Pomimo że okresy gorąca trwają w Polsce średnio przez 30–40 dni w roku, to wentylatory stały się już w naszych oborach praktycznie standardem. Są miejsca, w których chłodzenie krów za pomocą wentylatorów jest szczególnie ważne. Do nich należy stół paszowy oraz legowiska, na których krowy spędzają ponad 10 godzin na dobę.

Zasady schładzania zwierząt w oborze

Aby schładzanie zwierząt było jak najbardziej skuteczne, musi spełniać pewne warunki, z których najważniejszym jest prędkość ruchu powietrza przy wentylacji wymuszonej. Powinna ona wynosić  3 m  na sekundę.

r e k l a m a



Priorytetem w schładzaniu powinny być krowy świeżo wycielone, będące w  pierwszych 3 tygodniach po wcieleniu, u których przegrzanie organizmu może  drastycznie obniżyć produkcję mleka w laktacji.  W dalszej kolejności schładzania powinny być sztuki w okresie rozdajania, czyli w ostatnich 3 tygodniach ciąży, krowy  wysoko wydajne, sztuki  między 100. a 200. dniem laktacji, krowy w zasuszeniu i następnie krowy powyżej 200. dnia laktacji.

Stres cieplny wpływa na zachowanie krów

Pamiętajmy, że w stresie cieplnym krowy stają się apatyczne, zmniejszają pobranie paszy i skracają czas przeżuwania, zwiększając przy tym pobranie wody. Ponadto  następuje u nich skrócenie czasu i intensywności zachowań rujowych, a wszystko po to, by zmniejszyć wydatki energetyczne organizmu.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a