Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Szkolenie z przetwórstwa mięsa i mleka w małych gospodarstwach

Polskie mleko Wiadomości z branży
Data publikacji 20.04.2019r.

Galicyjski Związek Hodowców Bydła z siedzibą w Gorlicach – 6 marca br. zorganizował dla swoich członków wyjazd szkoleniowy do Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Celem wyjazdu było zapoznanie się z możliwościami przetwórstwa mięsa i mleka w gospodarstwach.

Szkolenie dedykowane mniejszym gospodarstwom

r e k l a m a

Na terenie działania naszego związku przeważają drobne gospodarstwa, które nie mogą konkurować z dużymi towarowymi gospodarstwami z innych terenów Polski. Naszym atutem są natomiast czyste tereny, nieskażone chemią, zachowane jest zdrowe środowisko i duża ilość gospodarstw uczestniczy w programach rolno-środowiskowych i ekologicznych.

Po przyjeździe do Centrum cała grupa uczestniczyła przy przetwórstwie mleka. Począwszy od jego podgrzania do odpowiedniej temperatury, a skończywszy na formowaniu gotowego sera. Pracownicy Centrum w bardzo fachowy sposób wyjaśniali, na czym polegają poszczególne etapy przetwarzania mleka, jakie normy i zasady trzeba zachować. Następnie zwiedziliśmy linię przetwórstwa mięsa.  Wyjazd do Radomia był bardzo udany. Uczestnicy z dużym zainteresowaniem przyglądali się wszystkim urządzeniom znajdującym się w Centrum Doradztwa Rolniczego i zadawali bardzo dużo, szczegółowych pytań. Ważne jest to, że takie urządzenia mogłyby być wykorzystane w naszych gospodarstwach, a rolnicy mogliby sprzedawać bardziej przetworzone swoje produkty po korzystniejszej cenie.

Rolnicy powinni wspólnie przetwarzać swoje produkty

Widząc duże zainteresowanie, zarząd Związku planuje organizować kolejne szkolenia, jak również namawiać rolników do wspólnego przetwarzania swoich produktów. Szkolenie udało się dzięki pomocy finansowej starostwa w Gorlicach oraz urzędów gmin w Moszczenicy, Uściu Gorlickim, Ropie, Łużnej i w Lipnikach, a także BS w Uściu Gorlickim i w Lipnikach, za co serdecznie im dziękujemy.

Eugeniusz Królikowski
wiceprezes Galicyjskiego ZHB
oraz członek zarządu PFHBiPM

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a