Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Tężyczka pastwiskowa u bydła - jak jej zapobiec?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 02.08.2018r.

Wypasanie krów mlecznych jest coraz rzadziej stosowane, ale nadal spotykane zwłaszcza w gospodarstwach średnich i małych, położonych blisko trwałych użytków zielonych. Warto nadmienić, że wypas oprócz swoich wielu zalet, jakimi są: wysoka wartość pokarmowa zielonki, ruch zwierząt na świeżym powietrzu oraz niskie koszty użytkowania bez kosztów zbioru, transportu i konserwacji, niesie ze sobą także zagrożenie.

Żywienie pastwiskowe trudne do zbilansowania

Trudność prawidłowego bilansowania żywienia letniego pod względem składników mineralnych wynika ze zmieniających się: ilości zielonki na jednostce powierzchni, składu runi pastwiskowej oraz składu poszczególnych roślin w czasie sezonu wegetacyjnego. Najtrudniej zbilansować jest dawkę przy gwałtownie rosnących, młodych bujnych trawach.

r e k l a m a



Niebezpieczny brak magnezu

Głównym zagrożeniem występującym, zwłaszcza wczesną wiosną, a wynikającym z niedoboru magnezu u bydła (obniżony poziom magnezu we krwi) jest tężyczka pastwiskowa. Pojawia się ona zwykle po 2–4 tygodniach od rozpoczęcia wypasu wiosennego i dotyczy głównie krów we wczesnej laktacji, w tym zwłaszcza krów starszych, gorzej wchłaniających magnez. Dlatego mieszanki mineralne z przeznaczeniem na okres letni, a więc zalecane bezpośrednio przed wypasem i podczas wypasu, muszą posiadać zwiększony poziom magnezu, którego powinno być niemal dziesięciokrotnie więcej niż w mieszance standardowej.

Niebezpieczne jest również skarmianie młodej zielonki z przewagą traw nad roślinami motylkowatymi. Zawiera ona mało magnezu oraz dużo potasu. Duża ilość potasu w dawce pokarmowej utrudnia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego. Ponadto pobieranie przez krowy młodej zielonki z traw zawierającej mało sodu powoduje zwiększenie koncentracji potasu w ślinie, co jeszcze bardziej potęguje nadmiar tego pierwiastka i jego antagonizm z magnezem. Dlatego w żywieniu pastwiskowym należy stosować lizawki solne. Czynnikiem sprzyjającym powstawaniu tężyczki jest też nadmierna ilość azotu w młodej zielonce.


Fot. Archiwum

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a