Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Witamina E: Wzmacnia odporność, chroni przed mastitis

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 16.11.2018r.

Zapewnienie krowie optymalnego pokrycia na  wszystkie składniki pokarmowe, które  zapewniłyby prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego jest w okresie okołoporodowym bardzo trudne. Dlatego też istnieje konieczność uzupełnienia dawki pokarmowej w te składniki, których krowie najczęściej brakuje.

Suplementacja witaminy E u krów poprawia odporność

Przykładem może być tutaj witamina E. Krowa zaczyna sekrecję siary do gruczołu mlekowego już na kilka dni przed porodem, zmniejszając zapasy witaminy E, nieodnawiane przez słaby apetyt, co oczywiście osłabia układ odpornościowy. Ochrona przed mastitis polega więc na uzupełnieniu niedoborów witaminy E. Po osiągnięciu optymalnego pokrycia zapotrzebowania krowy na witaminę E, dalsze zwiększanie jej udziału w dawce jest już bezużyteczne.

r e k l a m a



Jakie jest zapotrzebowanie krowy na witaminę E?

Składniki mineralne i witaminy, które mają istotny związek z funkcjonowaniem układu odpornościowego, a więc składniki ważne w profilaktyce mastitis to: selen, cynk, miedź oraz witaminy E i A, a także beta-karoten. Większość z nich jest częścią systemu antyoksydacyjnego organizmu. W wielu doświadczeniach wykazano, że brak witaminy E  sprzyja mastitis. Z drugiej strony uzupełnianie dawek pokarmowych w tę witaminę w okresie okołoporodowym  ogranicza liczbę nowych infekcji w stadzie, skraca długość okresu choroby oraz zmniejsza liczbę krów z klinicznym mastitis.



  • Jak zareaguje krowa na dodatek witaminy czy składnika mineralnego zależy przede wszystkim od tego, ile tych składników znajduje sią w dawce bez uzupełnienia


Dlatego też współczesne normy żywienia zalecają kilkukrotne zwiększenie zapotrzebowania krów na witaminę E, szczególnie w okresie zasuszenia. Zapotrzebowanie to wynosi 80 mg/kg suchej masy, a normy odnoszą się tylko do witaminy E podawanej w dodatku witaminowym, gdyż  przyjmuje się, że poziom witaminy E w paszach objętościowych i treściwych jest zwykle bardzo mały. Krowy w okresie przejściowym tj. w ostatnich 3 tygodniach ciąży oraz w pierwszym miesiącu laktacji,  powinny pobierać około 1g witaminy E w dodatku mineralnym. W przypadku nadmiernej liczby komórek somatycznych w mleku zaleca się podawanie krowom nawet 2–4 g witaminy E  dziennie.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a