StoryEditorZiemniaki

Czy warto uprawiać ekologiczne ziemniaki?

30.11.2020., 14:11h
Dr inż. Tomasz Bieńkowski, rolnik, przedsiębiorca, właściciel gospodarstwa, prezes CN Nidzica i Polskiej Federacji Ziemniaka, zawsze podkreśla, że produkty o wysokiej jakości w pierwszej kolejności znajdą nabywców. Od wielu lat przekonuje rolników, że „Produkt Polski” powinien kojarzyć się z jakością, ale niestety z tym bywa różnie. W swojej pracy w stu procentach podąża tą drogą, a ciągły rozwój, szukanie nowych rozwiązań i nowych możliwość
Na rok 2020 przedsiębiorca zaplanował uprawę ok. 20 ha ziemniaka ekologicznego. Uprawę przeprowadził w kooperacji z dwoma gospodarstwami, które posiadają grunty certyfikowane jako gospodarstwa ekologiczne. W sumie na czterech polach o łącznej powierzchni 22 ha posadzono średnio wczesną odmianę Bintje.
 
– Jednym z powodów wyboru odmiany Bintje był jej niebagatelny sukces na warszawskich rynkach w tym Rynku Hurtowym Bronisze, gdzie jest obok odmiany Monte Carlo jedną z najczęściej importowanych i chętnie kupowanych przez konsumentów i rynek HoReCa, czyli sektor hotelarski i gastronomiczny. Postanowiliśmy wyprodukować ją w kraju – wyznaje prezes CN Nidzica. Całość produkcji prowadzona jest pod nadzorem PIORiN, jak również certyfikowana jest w międzynarodowych systemach jakości takich jak GLOBAL GAP czy GMP+. Centrala Nasienna wykonała usługę sadzenia, zbioru i sortowania, natomiast uprawa i pielęgnacja plantacji były po stronie producentów.

Dopracowana technologia uprawy

 – Opracowaliśmy całą technologię ekologicznej uprawy ziemniaka, która zdała egzamin, więc rolnicy mogli działać według naszych wskazówek. Posadziliśmy ziem...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 13:34