Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jabłka z orzechowym karmelem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 14.10.2018r.

Składniki dla 4 osób: 4 jabłka.Składniki na karmel: 120 g orzechów włoskich, 200 g cukru, 2–3 łyżki rodzynek.Dodatkowo: trochę masła i cukru.

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. W dużym rondlu rozpuścić trochę masła, włożyć jabłka i często odwracając, przesmażyć na małym ogniu. Oprószyć cukrem i ułożyć na przygotowanych talerzach.

Karmel:

Przesmażyć orzechy na patelni bez tłuszczu, posypać cukrem i skarmelizować na złoty kolor. Ostrożnie dolać 150 ml wody i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i gotując jeszcze przez chwilę, zredukować sos karmelowy, aż zrobi się gęsty. Karmelowe orzechy ułożyć między cząstkami jabłek i podawać.

r e k l a m a



Deser można serwować na ciepło i na zimno.




Pomysł, wykonanie i zdjęcia: E. Berkau, tekst: L. Pfannschmidt

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a