StoryEditorPrzepisy

Przepis na bezglutenową tartę na zielono ze szparagami, cukinią i szpinakiem

07.06.2020., 09:06h
W trwającym obecnie sezonie na szparagi ta tarta musi chociaż raz zagościć na Twoim stole. Jak przygotować tartę bezglutenową z zielonymi warzywami?

Składniki potrzebne bezglutenową tartę na zielono ze szparagami, cukinią i szpinakiem

Składniki na ciasto:
  • 1 niepełna szklanka mąki bezglutenowej,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki smalcu.

Składniki na farsz:
  • 3 żółtka,
  • 3 białka plus 1,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 100 g żółtego sera startego na tarce,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ok. 10 szparagów,
  • 100 g szpinaku,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku z cukinią,
  • sól,
  • pieprz.


Jak przygotować zieloną tartę?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem. Szpinak podsmażyć krótko na patelni wraz z cukinią pokrojoną w podłużne plastry – najlepiej obieraczką do warzyw (środek cukinii odrzucamy).
Szparagom odłamać twardą końcówkę (ok. 1/3 długości), zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty, odcedzić. Białka ubić. Ser mascarpone wymieszać z żółtkami, śmietaną, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Wymieszać z pianą.
Tartę podpiekać ok. 15 minut, następnie ułożyć szpinak z cukinią, wyłożyć masę serową, a następnie układać szparagi, lekko je dociskając. Zapiekać kolejne 20 minut.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 00:04