Ptysie z truskawkami i bitą śmietaną

Ptysie z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki na ciasto: 1 szkl. wody, 1/2 kostki masła, 15 dag mąki, 4 jajka, 1 łyżka cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.Składniki na krem: 2 szkl. schłodzonej śmietanki 36%, 2 śmietan-fixy, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1/2 kg truskawek.

r e k l a m a

Wykonanie: Wodę zagotować, dodać masło, cukier i sól. Wsypać mąkę i, cały czas mieszając, gotować aż powstanie gęste ciasto. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Ucierać mikserem i dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać proszek do pieczenia. Masę szprycą wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 30 minut. Wystudzone ptysie przecinać na dwie części. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Ptysie nadziewać śmietaną i truskawkami.

Zainteresował Cię ten artykuł?
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii