Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Szakszuka z jarmużem i ciecierzycą

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 04.11.2018r.

Składniki: oliwa z oliwek, 3 ząbki czosnku, 1 większa cebula, 3 pomidory, 1 papryka, kilka liści jarmużu, 3 jajka, sól, pieprz, po pół łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki i kminu rzymskiego (kuminu), kilka łyżek ciecierzycy ugotowanej lub gotowej z zalewy.

Wykonanie:

Na patelni podgrzać olej i ułożyć plastry czosnku. Zeszklić je, wyjąć, wrzucić poszatkowaną cebulę. Szklić dalej, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, obraną ze skórki drobno pokrojoną paprykę, a następnie liście jarmużu, porwane na mniejsze części (bez twardej łodygi).

r e k l a m a



Dodać ciecierzycę i przyprawy, dalej podgrzewając i lekko redukując sos. Łyżką lekko rozgarniamy i wbijamy po jednym jajku w trzech różnych miejscach.

Podgrzewamy pod przykryciem tak długo, aż jajka zetną się. Podajemy od razu.




Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a