Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Znamy wygranych w świątecznym konkursie kulinarnym!

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 12.12.2017r.

Konkurs na danie wigilijne i świąteczne dobiegł końca. Wiemy już, kto stanie się szczęśliwym posiadaczem robota kuchennego, i którzy z was będą ze spokojem dusić sos boloński na dobrej jakości patelniach. Potrawy według zwycięskich przepisów możecie oglądać na sąsiednich stronach. Ale przed świętami chcemy podzielić się czymś jeszcze. Tym, co sami opowiadaliście o waszych kulinarnych tradycjach.

Kolejny raz nie zawiedliście – na nasz konkurs przysłaliście dziesiątki przepisów. Niemal pachniały od nagromadzenia w nich wigilijno-świątecznych składników: suszonych śliwek, wanilii, cynamonu, goździków czy maku. Wyobraźnia z łatwością podpowiadała nam smaki, więc przyjemnie było nam czytać te receptury.

Tradycja dobrze przyprawiona

r e k l a m a



Wybór był tyleż przyjemny, co niełatwy. Bo wyjątkowo dużo w tym roku było takich, które zaskoczyły nas składem. Tradycyjne składniki w wyjątkowo smakowity sposób ubieraliście w kompozycje ziół i przypraw.

Magdalena Isbaner w „Bożonarodzeniowej piersi z indyka” proponuje przyprawiać go sokiem z pomarańczy, cynamonem, goździkami, anyżem i tymiankiem. W oryginalny sposób zestawialiście też produkty znane świątecznej tradycji od stuleci. Przekonaliście nas, że śledzia można zjeść z porem i żurawiną. A z piernika, bakalii i piwa – zrobić wyborny wigilijny deser.

Czasem wywracaliście tradycję tak, że...zostawała wciąż tradycją. Makowiec bez mąki? Tak, to możliwe, by cieszyć się makiem, nawet kiedy jesteśmy na diecie bezglutenowej. A gęsinowy farsz można upakować w półksiężyce z ciasta francuskiego własnej roboty. I to też będą pierogi z mięsem, choć, jak napisała Monika Klarzak, jej babcia gęsiną nadziewała klasyczne ciasto, a potem gotowała te pierogi w rosole.


  • To paluszki do barszczyku, na które przepis przysłał nam Robert Kapturski

Historia pisana przepisem

Nas jednak urzekło coś jeszcze. Do receptur dołączyliście wzruszające opisy ich żywotów w waszych rodzinach. „Tak przyrządzoną kaczkę bardzo często robię na większe okazje i święta. To kaczka mojej mamy robiona w moim domu rodzinnym w latach 70. ubiegłego wieku. Mój mąż zawsze to wspomina. Niebawem będę obchodzić 60. urodziny i na pewno tej kaczki na nich nie zabraknie” – napisała Regina Gryska.

„Przepis na ten postny wigilijny deser jest w naszej rodzinie od pokoleń. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez niego! Kutia jest ponadczasowa, potwierdzą to zwolennicy kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Przecież nie ma nic zdrowszego i smaczniejszego niż pełne ziarno, suszone owoce i miód!” – napisała Katarzyna Krasowska z Lubienia Kujawskiego.

„Przepis mojej babci na pysznego karpia gotowanego – rewelacyjny i przede wszystkim zdrowy. Przepis przywieziony ze Wschodu – tradycja na naszym wigilijnym stole” – czytamy w mailu Joanny Szmigielskiej z Mościcka.

Pierogi z siemieniem konopnym Małgorzata Bujak robi według przepisu otrzymanego od babci męża, która dostała go od swojej babci – sami policzcie, ile to pokoleń, ile lat.

Wzruszyły nas listy pisane przez bardzo młode gospodynie, ale też i te autorstwa starszych, pamiętających dawne, trudne czasy.

Grażyna Dratwiak z Niechanowa opisała w kilku zdaniach swój dzień, miłość do gotowania i zalety mięsa z własnego chowu. I podzieliła się przepisem na wyjątkowej klasy tort makowy. Nie zawiodła nas, jak zawsze, Ala Giesman z Hajnówki, która przesłała nie kilka, a całą książeczkę przepisów.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a