r e k l a m a

Partner serwisu

Graj w trafione – zapieczone

Data publikacji 03.03.2020r.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

Składniki:

  • 6–7 ugotowanych ziemniaków,
  • 1–2 cebule,
  • 200–300 g kiełbasy lub pozostałe po obiedzie mięso,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • 1 jajko (na osobę),
  • pietruszka,
  • koperek lub szczypiorek.

Wykonanie:
Obrać ziemniaki (jeśli były gotowane w łupinach) i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i pokroić kiełbasę/mięso w kostkę. Zrumienić na patelni cebulę na złoty kolor, dodać mięso. Wszystko połączyć z ziemniakami, umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około 20 minut. Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie.

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM

Składniki na zapiekankę:

  • 2 szklanki makaronu,
  • 2 l wody,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1–2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu.

Składniki na sos jajeczny:

  • 3 jajka,
  • 70 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wykonanie:
Ugotować makaron. Podrumienić mięso i cebulę na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Układać piętrowo makaron i mięso w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos z jajek i mleka (wymieszać wszystkie składniki) i polać nim makaron i mięso. Piec w temperaturze 200°C na niskim poziomie piekarnika około godziny. Potrawa jest gotowa, gdy sos się zetnie.

ZAPIEKANKA Z RYŻEM I JABŁKAMI

Składniki:

  • 1 l musu jabłkowego lub około 1 kg jabłek startych na tarce,
  • 3–4 woreczki ryżu (375–500 g),
  • 3–4 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka masła;
  • do wyboru: starta skórka ze świeżej cytryny lub sok z cytryny,
  • cynamon.

Wykonanie:
Ugotować ryż. Wymieszać cukier, żółtko i masło. Dodać do ryżu i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na nim ryż, potem mus jabłkowy lub utarte jabłka. Ubić pianę z białek i wyłożyć ją na jabłka. Piec w piekarniku włączonym na grzanie z góry i z dołu w temperaturze około 100–120°C około 30 minut.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody