Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Graj w trafione – zapieczone

Graj w trafione – zapieczone
Data publikacji 03.03.2020r.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

Składniki:

  • 6–7 ugotowanych ziemniaków,
  • 1–2 cebule,
  • 200–300 g kiełbasy lub pozostałe po obiedzie mięso,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • 1 jajko (na osobę),
  • pietruszka,
  • koperek lub szczypiorek.

Wykonanie:
Obrać ziemniaki (jeśli były gotowane w łupinach) i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i pokroić kiełbasę/mięso w kostkę. Zrumienić na patelni cebulę na złoty kolor, dodać mięso. Wszystko połączyć z ziemniakami, umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około 20 minut. Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie.

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM

Składniki na zapiekankę:

  • 2 szklanki makaronu,
  • 2 l wody,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1–2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu.

Składniki na sos jajeczny:

  • 3 jajka,
  • 70 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wykonanie:
Ugotować makaron. Podrumienić mięso i cebulę na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Układać piętrowo makaron i mięso w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos z jajek i mleka (wymieszać wszystkie składniki) i polać nim makaron i mięso. Piec w temperaturze 200°C na niskim poziomie piekarnika około godziny. Potrawa jest gotowa, gdy sos się zetnie.

ZAPIEKANKA Z RYŻEM I JABŁKAMI

Składniki:

  • 1 l musu jabłkowego lub około 1 kg jabłek startych na tarce,
  • 3–4 woreczki ryżu (375–500 g),
  • 3–4 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka masła;
  • do wyboru: starta skórka ze świeżej cytryny lub sok z cytryny,
  • cynamon.

Wykonanie:
Ugotować ryż. Wymieszać cukier, żółtko i masło. Dodać do ryżu i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na nim ryż, potem mus jabłkowy lub utarte jabłka. Ubić pianę z białek i wyłożyć ją na jabłka. Piec w piekarniku włączonym na grzanie z góry i z dołu w temperaturze około 100–120°C około 30 minut.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody