ZAPIEKANE ZIEMNIAKI
Składniki:
- 6–7 ugotowanych ziemniaków,
- 1–2 cebule,
- 200–300 g kiełbasy lub pozostałe po obiedzie mięso,
- tłuszcz,
- sól,
- 1 jajko (na osobę),
- pietruszka,
- koperek lub szczypiorek.
Wykonanie:
Obrać ziemniaki (jeśli były gotowane w łupinach) i pokroić
w kostkę. Posiekać cebulę i pokroić kiełbasę/mięso w kostkę. Zrumienić
na patelni cebulę na złoty kolor, dodać mięso. Wszystko połączyć z ziemniakami,
umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około
20 minut. Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.
Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie.
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM
Składniki na zapiekankę:
- 2 szklanki makaronu,
- 2 l wody,
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 1–2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Składniki na sos jajeczny:
- 3 jajka,
- 70 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Ugotować makaron. Podrumienić mięso i cebulę
na patelni. Do...