StoryEditorWiadomości rolnicze

Witamina E – niezbędna, bywa niebezpieczna

07.03.2022., 10:03h
Witamina E, czyli witamina młodości. Skąd ją znacie najlepiej? Pewnie z opakowań kremów i serów do twarzy. Ma działać cuda. Czy rzeczywiście? Działa, choć pewnie nieco inaczej, niż to sobie wyobrażacie.

Witamina E ma kilka postaci chemicznych. Jedną z nich jest alfa-tokoferol. I tylko tę jej postać potrafi wykorzystać ludzki organizm. Rozpuszcza się w tłuszczach. A jej główna rola to działanie jako antyoksydant. Przypomnijmy: antyoksydanty to substancje, które chronią komórki naszego ciała przed działaniem tzw. wolnych rodników. Czym są owe wolne rodniki? Kiedy nasz organizm trawi i przetwarza składniki odżywcze, wynikiem tego procesu jest powstawanie atomów albo też całych cząsteczek, które mają niesparowane elektrony. Co to znaczy? Otóż elektrony są trochę jak ludzie. Lubią być w parach i w parach występują w większości przypadków. Jednak bywa, jak na przykład w efekcie trawienia albo też wystawienia organizmu na działanie dymu tytoniowego, że elektron w cząsteczce zostanie sam. Na ogół źle znosi tę samotność. I wtedy wchodzi w różne niebezpieczne albo niekorzystne dla naszego organizmu związki, powodując tym, na przykład, szybsze starzenie się skóry. Dlatego cząsteczkę albo atom z takim samotnym elektronem dobrze jest zneutralizować. Zajmują się tym antyoksydanty, a jednym z silniejszych jest właśnie witamina E.

Ch...

Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 23:21