Z trendami w produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie, które przedstawił dr hab. Benedykt Pepliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, mogli zapoznać się uczestnicy konferencji zorganizowanej w Uniejowie przez firmę Trouw Nutrition Polska.
Tendencje w Polsce i na świecie pokazują postępującą koncentrację, choć u nas na znacznie mniejszym poziomie. Zmniejsza się liczba gospodarstw, a zwiększa się wielkość stad. W Polsce jednak obserwuje się zbyt wolny wzrost liczby rozwojowych stad, na co wpływ mają ustawy i przepisy, które zawężają funkcjonowanie gospodarstw z produkcją zwierzęcą, jak chociażby ograniczanie obrotu ziemią rolną, a także zaostrzanie wymogów prowadzenia produkcji rolnej (ustawa nawozowa).
Mało stad rozwojowych
Pomimo że spadek pogłowia
świń w Polsce wyhamował, trend
spadkowy w liczbie loch, zdaniem
eksperta z UP w Poznaniu,
jeszcze się nie skończył. Wciąż
zła jest struktura pogłowia zwierząt
w Polsce. Stada w Danii mają
średnio 3764 świnie, a w Polsce
utrzymuje się przeciętnie 64 sztuki
trzody chlewnej. Według danych
z 2016 roku średnio utrzymuje się
w gospodarstwie zaledwie 7,4 lochy,
natomiast w Dani ...