Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i bilansowanie dawki pokarmowej dla krów mięsnych różni się diametralnie od zasad stosowanych w żywieniu krów mlecznych.
Dawka dla krów mamek składa się głównie z pasz objętościowych. Latem podstawą w żywieniu jest pastwisko. Przy wypasie priorytetem dla każdego hodowcy powinna być odpowiednia jakość pastwisk – m.in. dobry skład botaniczny skarmianych zielonek pastwiskowych i ich wysoka wydajność. Jeśli pastwisko będzie zachwaszczone i zaniedbane (brak nawożenia, brak pielęgnacji takiej jak np. wykaszanie niedojadów) to krowy będą potrzebowały dodatkowej paszy (jak np. sianokiszonka), co znacznie podniesie koszty produkcji. Dobrze jest, jeśli w sezonie pastwiskowym krowy poza zielonką otrzymują dodatek słomy np. jęczmiennej, która jest dobrym źródłem energii.
Mięsna krowa mamka ważąca 650 kg i będąca w końcowym etapie laktacji w okresie zimowym powinna otrzymywać dziennie ok. 30 kg kiszonki z traw i 2 kg słomy jęczmiennej, dodatek pasz treściwych wydaje się zbyteczny. Jeśli byłaby ona w szczycie laktacji lub w okresie reprodukcji, można dodać do dawki niedużą ilość paszy treściwej od 1 do 2 kg
Zimą żywienie krów mięsnych opiera się przede wszystkim na kiszonkach (np. kiszonka z traw), słomie i sianie (najczęściej podawanym do woli). Często st...