StoryEditorWiadomości rolnicze

Doceń brukselkę i zacznij ją uprawiać

01.06.2021., 10:06h
To warzywo o wiele rzadziej pojawia się na naszych stołach i w ogródkach warzywnych od innych kapustnych, a jest jednym z cenniejszych i najdelikatniejszych z tej grupy warzyw!

Rozsada brukselki powinna trafić do gruntu od końca maja do końca czerwca, ale im później ją posadzimy, tym słabszy będzie plon.

Nie jest żarłoczna

Kapusta brukselska nie ma dużych wymagań co do gleby i klimatu, ale jest wrażliwa na niedobór wilgoci. Najlepsze plony uzyskamy na glebie piaszczysto-gliniastej z dużą zawartością próchnicy. Ma mniejsze wymagania od kapusty białej i udaje się na mniej zasobnych i lżejszych glebach, o odczynie pH około 6,5. Należy również uważać, by brukselki nie sadzić na stanowisku po innych kapustnych. Najlepiej uprawiać ją po 4 latach – zarówno po sobie, jak i roślinach tej samej rodziny. Jak większość kapustnych, brukselkę powinno się uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Ma długi okres wegetacji i dlatego wykazuje duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – obojętne, w jakiej postaci je otrzyma. Przedsiewnie i kilka razy podczas wegetacji należy podać jej azot w dawkach dzielonych (w sumie 30 g N/m2). Należy również podać jej około 130 g superfosfatu na 10 m2 i siarczan potasu w ilości 100 do 200 g. Ten gatunek warzywa uprawia się jako plon główny po wcześniej schodzących z pola. Najleps...

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 23:27