StoryEditorWiadomości rolnicze

Dynia z mięsem i soczewicą

11.10.2021., 14:10h

Składniki: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 300 g mięsa mielonego, 100 g ryżu, 3 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia, 1 puszka krojonych pomidorów, 100 g czerwonej soczewicy, 3 szklanki bulionu warzywnego, 200 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę, 1 mała papryczka chilli, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, curry, kmin rzymski, cynamon.

Wykonanie: Masło rozpuścić na głębokiej patelni i dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Dodać mięso i smażyć około 10 minut. Dodać ryż, chwilę dusić razem, a następnie dodać gorący bulion. Gdy całość zacznie wrzeć, dodać dynię, soczewicę i dusić tak długo, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodać pomidory, przyprawy i dusić jeszcze 5 minut.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 10:30