kujawsko-pomorskie
Gospodarze wygasili produkcję mleka w 2018 roku i zajęli się opasem bydła mięsnego. Do tego celu zaadaptowali stodołę, a następnie przekształcili halę garażową o lekkiej konstrukcji na bukaciarnię. Zwierzęta utrzymywane są luzem na głębokiej ściółce, która usuwana jest co 5 tygodni. Cielęta odsadki kupowane są w różnym wieku i w partiach po 5–20 sztuk. I właśnie zakup cieląt stanowi jeden z najbardziej ryzykownych elementów tej produkcji. – Najbardziej rozczarował nas zakup na Litwie, gdy na miejscu cena okazała się dwa razy wyższa od wcześniej ustalonej – wspomina Józef Kurzyński, który przekazuje pałeczkę w gospodarstwie synowi. Większość zakupionych zwierząt stanowią jednak osobniki z polskich hodowli. Bydło opasane jest tutaj intensywnie, tak by w wieku 20 miesięcy uzyskiwało masę ciała wynoszącą ponad 700 kg. Podstawą żywienia bydła są: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, słoma, śruta sojowa non GMO, śruta zbożowa oraz dodatki mineralno-witaminowe. – Jeżeli zadbamy o to, aby pasze te były dobrej jakości, to w pełni pokryją one zapotrzebowanie pokarmowe stada towarowego – mówi Rafał Kurzyński. ...