StoryEditorWiadomości rolnicze

Karkówka peklowana gotowana

24.01.2022., 13:01h

Składniki: 2 kg karkówki; na pierwszą zalewę: 3 l wody, 6 łyżek soli, 2 łyżki soli peklowej, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki pieprzu, 10 goździków, 8 łyżek majeranku; na drugą zalewę: 2 łyżeczki soli, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, kilka liści laurowych, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki majeranku.

Wykonanie: Składniki pierwszej zalewy wymieszać, umieścić w niej karkówkę na 48 godzin, co jakiś czas ją obracać. Po 48 godzinach przygotować drugą zalewę i gotować w niej mięso trzy razy w odstępie 6 godzin po 15 minut. Mięso wyjąć i osuszyć. Najlepiej kroić karkówkę w plastry.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 15:07