Składniki: 1 litr maślanki, ½ litra mleka, 2 jajka, 1 mały pojemnik śmietany 12%, laska wanilii do miodu, 60 g cukru trzcinowego, 60 g cukru kokosowego, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny.
Wykonanie: Zagotować maślankę z mlekiem i przekrojoną na pół laską wanilii (można z wanilii wyskrobać ziarenka, co da jeszcze więcej smaku). W miseczce rozbełtać jajka widelcem, następnie dodać śmietanę. Wlać mieszankę jajek i śmietany na gotującą się maślankę z mlekiem i dalej podgrzewać na małym ogniu mieszając. Po pewnym czasie pojawią się skrzepy sera. Jeżeli widać już wyraźne grudki, przelać płyn przez sitko nakryte gazą. Pozbyć się strąka waniliowego. W ten sposób następnego dnia, po dokładnym odsączeniu serwatki, otrzymujemy delikatny serek typu ricotta. Przechodzimy do uzyskania miodu. Pozyskaną serwatkę przelać do szerokiego garnka i dodać dwa rodzaje cukru oraz łyżkę octu winnego lub soku z cytryny. Wszystko zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Proces gotowania trwa dość długo i wymaga cierpliwości. W zależności od rozmiaru garnka i tego, jak mocny dajemy ogień, gęstnienie cieczy może potrwać od 2,5 do kilku go...