StoryEditorWiadomości rolnicze

Miód z serwatki

25.02.2021., 15:02h
Składniki: 1 litr maślanki, ½ litra mleka, 2 jajka, 1 mały pojemnik śmietany 12%, laska wanilii do miodu, 60 g cukru trzcinowego, 60 g cukru kokosowego, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny.

Wykonanie: Zagotować maślankę z mlekiem i przekrojoną na pół laską wanilii (można z wanilii wyskrobać ziarenka, co da jeszcze więcej smaku). W miseczce rozbełtać jajka widelcem, następnie dodać śmietanę. Wlać mieszankę jajek i śmietany na gotującą się maślankę z mlekiem i dalej podgrzewać na małym ogniu mieszając. Po pewnym czasie pojawią się skrzepy sera. Jeżeli widać już wyraźne grudki, przelać płyn przez sitko nakryte gazą. Pozbyć się strąka waniliowego. W ten sposób następnego dnia, po dokładnym odsączeniu serwatki, otrzymujemy delikatny serek typu ricotta. Przechodzimy do uzyskania miodu. Pozyskaną serwatkę przelać do szerokiego garnka i dodać dwa rodzaje cukru oraz łyżkę octu winnego lub soku z cytryny. Wszystko zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Proces gotowania trwa dość długo i wymaga cierpliwości. W zależności od rozmiaru garnka i tego, jak mocny dajemy ogień, gęstnienie cieczy może potrwać od 2,5 do kilku go...
Pozostało 29% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 05:21