StoryEditorWiadomości rolnicze

Morwa – smaczna i zdrowa

01.09.2021., 09:09h
Kiedyś w wielu ogrodach uprawiano morwę na wielką skalę. Ten gatunek był niezbędny w hodowli jedwabników. Dziś ta gałąź produkcji została zapomniana a w ślad za nią zapomniano również o morwie. Czasami, gdzie niegdzie jeszcze można spotkać drzewa morwowe.

Ostatnio jednak słyszy się o morwie coraz częściej. Naukowcy doszli po wielu długich badaniach do wniosku, że roślina ta ma niebagatelne znaczenie w naszej diecie. Może spróbować sił w jej uprawie i pójść z duchem czasu. Zanim podejmiemy decyzję o założeniu plantacji wielkoobszarowej powinniśmy zasięgnąć informacji o możliwości zbytu, a także nawiązać kontakt z firmami zielarskimi, które produkują mieszanki ziołowe i zapewnić sobie zbyt surowca. Niewykluczone, że firmy, z którymi podejmiemy współpracę pokierują nas do odpowiednich szkółek, które dysponują dobrym materiałem szkółkarskim. Nie korzystajmy z materiału nasadzeniowego nieznanego pochodzenia, bo nie będziemy pewni ani odmiany, ani jego zdrowotności.

Morwa biała

przywędrowała do nas z Chin. Tworzy rozłożystą, kulistą, gęstą koronę. Dorasta do 10 m wysokości, przy sprzyjających warunkach może osiągnąć 15 m. W jednym miejscu może rosnąć nawet 200 lat. Młode rośliny morwy rosną szybko, później ich wzrost ulega spowolnieniu. W maju – czerwcu drzewo rozpoczyna kwitnienie. Morwa jest rośliną rozdzielnopłciową, ale jednopienną, czyli na jednym drzewie występują zarówno kwiaty mę...

Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 00:39